Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 20 oktober 2014

Första ryska fartyg med drönare blir gränsbevakare

16 okt. 2014
Det första ryska militära fartyget, som utrustas med drönare, blir gränsbevakningsfartyg ur projekt 22460 (typ ”Rubin”), säger till TASS generaldirektören för Severnoje projektno-kontruktorskoje bjuro, som har utvecklat projektet, Vladimir Spiridopulo.
”Detta är det första fartyget i Ryssland, på vilket vi redan har landat drönare av helikoptertyp”, - förklarade Spiridopulo.
Han säger, att tester med drönare av typen ”Gorizont” S-100 har testats på det första fartyget ”Rubin”, som bevakade, olympiska spela i Sotji.
UAV (drönare) kommer att baseras på alla fartyg ur projekt 22460, dessutom, planeras gränsbevakare få lätta helikoptrar av typen ”Ansat”. Han bedömer bevakaren som ”mycket bra”: ”Den är enkel, billig och visat sig klara patrulluppgifter mycket bra.” Därför förklarade han, har en serie om 26 fartyg redan beställts, vilka skall byggas vid två varv – ”Almaz” i Sankt Petersburg och ”Vostotjnaja verf” i Vladivostok. I Fjärran Östern jobbar man nu med två gränsbevakningsfartyg ur projekt 22460. Spiridopulo angav inte hur ordern blir fördelad mellan varven.
Gränsbevakare ur projekt 22460 är avsedda för skydd av statsgräns, naturresurser inre vatten och territorialvatten, den ekonomiska zonen och kontinentalsockeln, bekämpa terrorister, tjuvfiskare och pirater. De kan även utföra räddningsarbete, miljöövervakning samt eliminera effekterna av naturfenomen.
Projekt 22460 saluförs nu på världsmarknaden – exportvarianten skall visas påmarinmässan Euronaval 2014, som genomförs i Paris 27-31 oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar