Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 7 oktober 2014

Ryssland har börjat bygga luftoberoende motorer för ubåtar

01 okt 2014
Rysslands försvarsdepartement har beslutat börja serietillverkning av luftoberoende maskiner för befintliga och framtida dieselubåtar.

”Beslut är taget om serietillverkning av luftoberoende anläggningar för kommande ubåtar ur projekt 677 ”Lada””, - sade en källa vid ryska marinen. Han sade, att man redan påbörjat tillverkning av en testmodell. ”Prover med testmodellen i bänk har avslutats framgångsrikt, nästa steg blir tester direkt ombord ubåt”, - sade källan.
Största fördelen med luftoberoende maskiner är ökad ”smygförmåga” hos ubåtar. Det blir möjligt för ubåtar att befinna sig under vattenytan utan att gå upp till ytan för att ladda batterierna. Enligt planerna, skall år 2015 den första luftoberoende anläggningen finnas ombord en ubåt ur projekt 677 ”Lada”.

Den första ubåten ur detta projekt är ”Sankt-Peterburg” byggd med klassisk maskin och hon fortsätter med tester. De två andra ur detta projekt är nästan färdigbyggda, och, möjligen, på dessa skall tester med de första luftoberoende anläggningar genomföras. De skall även installeras på exportversionen av denna ubåt projekt 677 typ ”Amur”.
Den ryska utvecklingen skiljer sig principiellt från sina utländska genom metoden att få väte. För att slippa transportera ”koncentrerad” väte ombord ubåten, så får man väte för behovet med hjälp av ”reformering” av dieselbränslet.
Rysslands marinchef amiral Viktor Tjirkov har tidigare meddelat, att från år 2017 börjar Ryssland byggnation av en ny generations icke-atomdrivna ubåtar med luftoberoende anläggningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar