Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 13 november 2015

13/11 Nya US-jagaren ”Zumwalt” ffg till sjöss 7 december

Jagaren ”USS Zumwalt” (DDG-1000)

USA:s flottas nyaste jagare ”Zumwalt”, som kallas 21-århundradets stridsfartyg, kommer snart att för första gången löpa ut till sjöss. Det skall ske inom mindre än en månad, om vädrets makter så tillåter, och allt är funktionsdugligt. 
”Vi befinner oss i byggnadsstadiet, när tillverkningen praktiskt taget är färdigt. Fartyget är färdigbyggt”, - tillkännagav en företrädare för US Navy, Sean Stackley. Första utlöp är planerat till den 7 december, skriver Newsader.

Under de förestående provturer kommer ”Zumwalt” några gånger att gå in till Portland (staten Maine), där man kommer att byter ingenjörer. Efter avslutade tester skall fartyget återgå till varvet i Bath. Redan nästa år lämnar fartyget Bath och går till San Diego (staten Kalifornien). Just där installeras större delen av vapen- och ledningssystem, samt även radar och andra data/sensor-system, medan man i Maine byggde skrovet på fartyget och utrustade mekaniska och elektriska system.
”Zumwalt” har byggts vid Bath Iron Works (BIW) sedan 2008 i staden Bath vid General Dynamics varv.
Jagaren är 182,9 meter lång, bredd 24,6 meter, deplacement – 13 200 ton. Det gör fartyg av typen ”Zumwalt” till största moderna icke-flygbärande stridsfartygen i världen efter sovjetiska atomrobotkryssarna ur projekt 1144 (=Kirov-klassen, t.ex. ”Pjotr Velikij”), som har ett deplacement om 26 000 ton.
Radio-absorberande material med en tjocklek av cirka en tum, som omger skrov och överbyggnad, tillåter ett minimum av utskjutande antenner på fartyget. Detta faktum, tillsammans med annan ”stealth/smyg”-teknologi, som aktivt används på fartyget, ger jagaren maximalt skydd.
Jagaren har ombord vapen, inkluderande 20 vertikala uppskjutningsanläggningar Mk-57 med totalt 80 robotar av olika klass: det kan vara ”Tomahawk”, ubåtsjaktrobot ASROC, eller luftvärnsrobotar för medeldistans ESSM. På däck finns även två 155-mm artillerianläggningar och 30-mm automatiska luftvärnskanoner. Kanonerna kan även användas som vanliga ballistiska projektiler, liksom även styrd reaktiv ammunition med förhöjd noggrannhet LRLAP, vilka kan slå ut mål på 100 km avstånd.
Det antas, att jagarna skall på stridslaser för luftförsvar och ”rälsotroner” (ung. ”kanoner” på räls, som skjuter projektiler med hjälp av elektromagneter).
Fartyg ur klassen får radar AN/SPY-3, vilka, som tester visat, framgångsrikt samtidigt skär flera luftmål, vilket gör att jagarna ur denna serie även kan användas inom sjöstridskrafter för zonförsvar inom antirobotförsvaret och luftförsvaret inom amerikanska flottans hangarfartygsgrupper.
Fartyget är utrustat med en ny generation motorer, som är kombinerade diesel-gasturbin-motorer med full elektrisk framdrift. Man talar om så kallad princip ”helelektriskt fartyg”, då det för vanligt bruk används som huvudkälla för fartygets framdrivning, som för allt utom fartygssystem. Jagarens maximala effekt uppgår till 79 MWt.
Fartyget är maximalt automatiserat, varför besättningen är relativt liten och uppgår till endast 140 man.
På jagaren kan man ombordbasera en helikopter och tre drönare.
För närvarande byggs två andra fartyg ur serien – ”Majkl Monsur” (USS Michael Monsoor) och ”Lindon B. Dzjonson” (Lyndon B. Johnson), vilka beräknas bli klara de närmaste 3-4 åren. Från början var det tänkt att US Navy skulle bygga 32 dylika jagare, men det har skurits ned till tre på grund av kostnaden för den nya experimentella teknologin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar