Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 6 mars 2014

6/3 Ryska marinbrigaden 810 från Sevastopol ”hjälper till” i Simferopol

Den internationella flygplatsen i Simferopol, den största staden i Krim, är stängd. Inga flyg tillåts landa eller avgå därifrån. Beväpnade män tog kontroll över flygplatsen i går. The Telegraphs korrespondent Roland Oliphant skriver på Twitter att de män i militärmundering som patrullerar både Simferopols flygplats och Krims lokala parlament har berättat vilka de är:
"Lyckades äntligen få några av de mystiska kamouflagekillarna att identifiera sig själva. 
"Ryska marinbrigaden 810 från Sevastopol. ”Vi är bara här för att hjälpa till".

tisdag 4 mars 2014

4/3 Ryssland förnyar landstigningsflottan

Foto: Ivan Gren


Rysslands sjöstridskrafter har under år 2013 säkerställt strategisk återhållsamhet, använts för speciella uppgifter, uppsatta av Rysslands högsta ledning; en betydande roll härvidlag har utförts av de stora landstigningsfartygen, sade den 4 mars Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu.

”Idag förfogar flottan över 19 fartyg ur denna klass. Deras medelålder uppgår till drygt 25 år”, - anmärkte ministern. Han sade också, att Försvarsministeriet för närvarande genomför en förnyelse av landstigarflottan. 

”Under år 2015 kommer flottan att tillföras det stora landstigningsfartyget ”Ivan Gren”, samt även två landstignings- helikopterbärande dockningsfartyg ”Vladivostok” och ”Sevastopol”, - meddelade Sjojgu. – Icke desto mindre, är dessa åtgärder inte tillräckliga, varför det är viktigt att återupprätta den tekniska fartygsberedskapen av denna klass”, - sade han. Enligt Sjogu, ”årligen beräknar man förnya minst två stora landstigare”.

”Fast, med tanke på den intensiva användningen av landstigningsfartyg måste ytterligare åtgärder till för att upprätthålla kravnivån för dessa fartygs stridsberedskap. Idag lyssnar vi på ledningen för Flottan om, vad som görs i denna riktning”, - sade Sjojgu.


måndag 3 mars 2014

3/3 Wilhelm Agrell tar upp "Sunt förnuft"

Helt klart en läsvärd artikel. Länk till Agrells artikel i SVD

Ryska vakter utanför en militäranläggning nära Simferopol, Krim. Innanför grinden står ukrainska militärer.

FOTO: FOTO: DAVID MDZINARISHVILI/RUTERS