Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

lördag 10 januari 2015

10/1 Rysslands Norra marin har fått lvrb-system ZRK ”S-400 Triumf”

10 jan 2015, ZRK S-400

Norra marinens luftförsvarsdivision har fått luftvärnsrobotsystemet S-400 ”Triumf”. Sommaren 2015 skall militären genomföra stridsskjutningen med sitt nya system i Archangelsk oblast.

TASS skriver, med hänvisning till Norra marinens presstjänst, att personalen snart skall börja utbildas på det nya vapensystemet och hur det skall användas uppe i norr.
”Med tanke på att S-400 i mångt och mycket påminner om dess företrädare (ZRK S-300), som för närvarande används för luftförsvaret på Kola, torde det inte bli några större problem att lära sig det nya systemet”, - sägs i pressmeddelandet.
”Till sommaren, efter återkomst från stridsskjutningarna med ZRK S-400 i Astrachans oblast, skall det nya S-400-systemet tas i bruk”, - sägs i dokumentet.

onsdag 7 januari 2015

7/1 Ryssland nära kontrakt om Il-112V

7/1 2015

Ryssland skall senare under 2015 skriva kontrakt om transportkärran Iljusjin Il-112V, med två prototyper byggda under 2016, meddelar statliga media sent december 2014.

Prototyperna med två turboprop-motorer skall byggas av Voronezj flygfabrik, cirka 400 km syd Moskva, fast som TASS skriver kommer en del av produktionen att utföras hos Aviakompozit, Aviastar-SP, Aviaagregat och CAPO-Composite.

Den första prototypen kommer att användas för test på marken, medan den andra kommer att användas för flygande tester. Leverans av de första av 62 flygplan till flygvapnet är tänkt till år 2018.

Detta är goda nyheter för ett program som startade för mer än 10 år sedan.

Iljusjin fick uppdraget att skapa en ersättare till den gamla Sovjet-kärran Antonov An-26 ”Curl” år 2003, programmet stoppades av regeringen år 2010. Det återuppstod år 2014 när vice försvarsminister Jurij Borisov sade, att An-26 skulle ersättas av såväl Il-112V och An-140.
Il-112V kommer att få en lastförmåga om cirka 5 ton, och även om detta är något mindre än både Airbus Defence and Space C295 (7 ton) och Alenia Aermacchi C-27J Spartan (11 ton), så finns det stora potentiella möjligheter för ytterligare beställningar på den internationella taktiska transportmarknaden.


7/1 Ryssland beställer två nya Il-96 tankflygplan

Fotot visar ett av den ryske presidentens Iljusjin Il-96

Ryssland har beställt två Iljusjin Il-96-400TZ tankflygplan från ”De förenade flygfabrikerna”, meddelar Rysslands försvarsministerium.

Kontraktet är anmärkningsvärt då det är första gången som Ryssland konverterar ett civilt flygplan till ett militärt tankflygplan.

Flygplanet, som skall vara ett nybyggt, kommer att komplettera ryska Flygvapnets nuvarande tankerflotta om 20 Iljusjin Il-78 ”Midas”.

Enligt försvarsministeriet kommer det nya flygplanet att få samma vingmonterade UPAZ-1 (luft-luft- tankaggregat) som även sitter på Il-78.måndag 5 januari 2015

5/1 Belgiens o Nederländernas FV skall samarbeta

Belgien och Nederländerna skall inom en snar framtid skriva under en överenskommelse om gemensam patrullering av de båda staternas luftrum, bekräftar Belgiens försvarsministerium.

Enligt massmedia, är detta nödvändigt av ekonomiska orsaker när flygvapnen (FV) i de bägge länderna ombeväpnar från F-16 till de nya F-35 – de dyra modellerna ur femte generationens flygplan.

Bryssel tänker köpa från USA 40 dylika maskiner tillverkade av Lockheed Martin, vilka kräver ett årligt underhåll till en kostnad av 283 miljoner euro – vilket är hälften av Belgiens försvarsbudget. Kostnaden för de nya jaktflygplanen gör att Nederländerna endast har råd med 37 stycken nya kärror, och den begränsade storleken av flygparken skapar problem att upprätthålla normal  luftstridsbevakning.

De bägge ländernas försvardepartement skrev ett brev om det ämnar samarbeta redan i oktober förra året. ”Det förväntas, att överenskommelsen blir underskriven i början av år 2015 och därefter ratificeras av parlamenten i Belgien och Nederländerna”, - citerar den belgiska tidningen Vif.
Multifunktionsflyget F-35 är ett av Pentagons dyraste projekt. 

Enligt militära bedömare, kostar det nästan 392 miljoner dollar för 2443 flygplan, där varje kärra kostar cirka 160 miljoner dollar. Men kostnaden för flygplanet kan komma att stiga på grund av ständigt uppkommande tekniska problem och förseningar, som redan försenat projekt med sju år.