Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 28 maj 2014

”Vertoljoty Rossii” ska bygga hkp för Arktis


22 maj 2014
Holdingbolaget ”Vertoljoty Rossii” [Rysslands helikoptrar], utvecklar en helikopter, vilken skall användas i Arktis, meddelades på torsdagen den 22 maj vid mässan HeliRussia-2014 i Moskva av generaldirektören för holdingbolaget Aleksandr Michejev.

Tidigare har ryska försvaret meddelat, att Ryssland planerar en flyggrupp i Arktis med 14 luftfartyg (12 helikoptrar och två flygplan), de skall baseras vid flygplatserna i Murmansk, Vorchuta, Norilsk och Anadyr.

Under senare år har Ryssland aktivt börja ta till sig de norra territorierna, och samtidigt börjat utveckla Nordostpassagen, vilken blir ett alternativ till de traditionella rutterna mellan Europa och Asien. För att skydda ryska intressen i Arktis har en hel rad åtgärder tagits, även av militär karaktär, efter att ha tagit i beaktande det ökade intresset från NATO-länder.

I början av april gav president Vladimir Putin i uppgift till FSB [Rysslands federala säkerhetstjänst, Федеральная Служба Безопасности] att utveckla infrastrukturen för gränsbevakningen i Arktis, i början av maj landsatte Rysslands luftlandsättningstrupper personal i närheten av Nordpolen – vilket var första gången i historien som man landsatte på flytande isflak inom ramarna för en evakuerings-räddningsoperation.

Källa: http://flotprom.ru/news/?ELEMENT_ID=166239

Ryska Il-76 har genomfört mer än 20 resor från ukraina-nära områden


23 maj 2014
Rysslands militära transportflyg har genomfört mer än 20 resor med soldater från områden nära Ukraina i Rostov, Belgorod och Brjansk län/oblast, meddelade Rysslands försvar vid en presskonferens skriver ITAR-TASS.

Man tillade även, att dessutom följer ”cirka 20 järnvägs-esjelonger med personal, militär materiel, vapen och andra medel för förbanden.

Den 19 maj gav president Vladimir Putin order, i samband med avslutningsfasen av vårutbildningen, till försvarsminister Sergej Sjogu, att ta hem de trupper som deltagit i övningarna i Rostov, Belgorod och Brjansk län, till sina fasta förläggningsorter.

Alla förband som deltagit i dessa övningar skall åter vara vid sina ordinarie förbandsplatser till 1 juni, då sommarperioden börjar.

Källa: http://www.aviaport.ru/digest/2014/05/23/288837.html

tisdag 27 maj 2014

Stora NATO-övn. ”Vårstormen” avslutade i Estland


Den stora NATO-övningen ”Vårstorm” i Estland, där cirka sex tusen man från åtta Nordatlantiska allians-länder deltog, avslutades på fredagen [ 23 maj 2014] på stadion i den lilla staden Otepää, meddelade landets Försvarsstab.

Vid ceremonin framträdde befälhavaren för Estlands försvarsstyrkor general Richo Terras.

Övningen ”Vårstorm” har pågått från 5 till 23 maj i sydöstra delen av Estland inte långt från gränsen med Ryssland. Från 16 maj pågick den parallellt med NATO-övningarna ”Steadfast Javelin” och ledningen övergick till NATO:s förenade styrkor i ”Brunssum” (Nederländerna).

Övningarna är de största i det fria Estlands historia. I dessa deltog cirka sex tusen militärer, varav rekordmånga militärförband från NATO-länder: ett kompani infanterister från brittiska Lancasterregementet, ett infanterikompani från Lettland, ett kompani från USA:s armés 173 luftlandsättningsbrigad, ett spaningsdetachement från Litauens armé. Efter manövrarnas avslutning kvarstannar de amerikanska luftlandsättarna i Estland till 2014 års slut.

I manövrarna deltog även tre stridflygplan Su-22 och ett transportflygplan CASA från Polens flygstridskrafter, polska luftförsvarsförband med luftvärnrobotsystem SA-8. Förutom polackerna, så deltog även luftvärnare från Belgien. För första gången i övningarna deltog en grupp med specialister på cyberskydd från Frankrike.

Källa: http://www.aviaport.ru/digest/2014/05/23/288947.html

”Smolnyj” försenas till Frankrike


21 maj 2014
Skolfartyget ”Smolnyj”, som skulle ha transporterat två besättningar till landstignings/dockningsfartygen av Mistral-klass i Frankrike, fick kraftige skrovskador vid förtöjning i Kronsjtadt. Detta meddelar en källa vid Leningrads marinbas.

Enligt uppgifterna skadades akterpartiet kraftigt vid en förtöjning, varför fartyget måste gå till varv inom den närmaste tiden. Några uppgifter från Rysslands Västra milo gick inte att få innan arbetsdagens slut.
Reparationen kan komma att försena transporten av de två besättningarna till Mistral-fartygen i Frankrike. Enligt planerna skulle just detta fartyg till 1 juni ta mannarna till ”Sen-Nazer”, där fartygen byggs. Fartyget skulle fungera som en flytande kasern under utbildningstiden.

Källa: http://www.navy.ru/news/navy/?ELEMENT_ID=166156