Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 26 januari 2017

26/1 Su-34 mot MiG-29SMT i VoronezjAttackflygdivisionen med Su-34 skall öva luftstrid med jaktflyg MiG-29SMT och bekämpa markmål. De första flygtaktiska övningarna i år skall genomföras vid övningsfält Pogonovo i Voronezj oblast 31 januari, meddelade på torsdagen presstjänsten för Rysslands Västra milo.
Efter start genomför flygförarna i Su-34 spaning och övar luftstrid med besättningar från flygförbandet i Kursk.
Övningarna avslutas för attackflygarna när de skall undvika en fingerad fiendes lvrbsystem S-300, på höjder under 20 meter, och öva mot markmål med kanon GSj-30, ostyrda robotar/raketer NRS S-8 och högexplosiva bomber FAB-500.
”För attackflyg att inte bli upptäckt av radar – är en av de svåraste övningarna i flygutbildningen: i momentet för attacken måste flygföraren, förutom framförandet, att även handhava systemen för inriktning och bekämpning av målet”, - förtydligade ZVO:s presstjänst.

26/1 ÖM:s luftförsvar övat elektron-skott med lvrbsystem S-400Östersjömarinens (ÖM:s) luftförsvar har slagit tillbaka flygangrepp från en fingerad fiende med hjälp av luftvärnsrobotsystemet (lvrbsystem, ry. ZRS) S-400 och luftvärnsrobot-kanonsystemet ”Pantsir S-1”, sägs i ett medelande från ÖM:s presstjänst.
Under manövrarna genomförde militärerna marsch till bestämt område, där ZRS S-400 utgrupperades i stridsberedskap, upptäckte mål och slog ut luft- och ballistiska mål.
I meddelandet anmärktes, att under dessa övningar skyddade robot-kanonsystem ”Pantsir S-1” lvrb-systemens positioner.
Ledningen simulerade flyganfall av en fingerad fiende på alla höjder och hastigheter. Arbetet för besättningarna försvårades av telekrig, som användes av den fingerade fienden.

onsdag 25 januari 2017

25/1 Övningsanläggning för fartygsbaserat flyg i Jejsk klar tidigast slutet 2017Träningsanläggningen i Jejsk, som är avsedd för utbildning av flygförare på hangarfartyg, blir klar tidigast i slutet av 2017.
Under byggnationen av anläggningen i Jejsk har det dykt upp en rad problem, inte minst finansiering. På grund av detta kan den tas i bruk först i slutet av år 2017, alltså ett år försenat, än planerat”, - sade en källa, som är insatt i situationen.

I april 2016 meddelade en källa inom militära myndigheten, att förseningen hotar utbildningen för det nya regementet för fartygsbaserat flyg, som är utrustat med jaktflygplan MiG-29KR/KUB. ”Idag kan de bara flyga på Krim, men där är utrustning utsliten, och innan anläggningen är klar i Jejsk går det inte att utbilda ett regemente helt och hållet”, - underströk källan.
Anläggningen kallas NITKA (ry. Nazemnyj Ispytatelnyj Trenirovotjnyj Kompleks Aviatsionnyj) och simulerar ett däck på ett hangarfartyg. Där kan flygförarna öva start- och landning på ett hangarfartygsliknande däck av specialstål och utrustad med trampolin och ”aero finish”.
I byn Saki på Krim fanns under Sovjettiden en NITKA, men efter 1993 övergick den till Ukraina. I december 2007 bestämde Rysslands regering, att en NITKA skulle byggas i Jejsk (Krasnodar oblast). Aktiv byggverksamhet startade år 2012.

25/1 BDK ”Ivan Gren” problem med avmagetisering

Stora landstigningsfartyget (BDK) förbereds för varvsprovturer.

Det första stora landstigningsfartyget ur projekt 11711 ”Ivan Gren” överlämnas tidigast i november 2017 till Rysslands sjöstridskrafter. Detta meddelade på onsdagen, 25 januari, till RIA Novosti presidenten för ”Förenade nybyggnadsvarven” (ry. OSK) Aleksej Rachmanov.
Han var ledsen, att ”Ivan Gren” haft ett så olyckligt öde. ”Fartyget har varit under byggnation i nästan 14 år, och under dessa år har man tre gånger ändrat de tekniska kraven”, - sade chefen för ”Objedinnjónnaja sudostroítelnaja korporátsija” (OSK).
Tidigare har meddelats, att fartyget skall ut på nästa etapp av provturer våren 2017.
”Ivan Gren” – första fartyget ur projekt 11711. BDK:n kölsträcktes december 2004, sjösattes i maj 2012. Tester vid kaj påbörjades i oktober 2015. På beställning från försvarsministeriet bygger varvet ”Jantar” ytterligare ett fartyg ur detta projekt – ”Pjotr Morgunov”, kölsträckt i juni 2015. Hon skall levereras till Flottan år 2018.
Projekt 11711 har ett deplacement om 5000 ton. 120 m lång, 16,5 m bred. Hastighet 18 knop. Besättning – 100 man. De kan lasta 13 tanks eller 36 BMP, samt upp till 300 soldater. Beväpning: tre sexpipiga 30-mm art-anläggningar och två helikoptrar Ka-29.

25/1 ”Admiral Gorsjkov” lovas till Flottan i juli
Fregatt ”Admiral Gorsjkov”.


Testerna med den första fregatten ur projekt 22350 ”Admiral Gorsjkov” skall påbörjas i slutet av februari 2017, och planeras till Rysslands Flotta (VMF) i juli. Detta meddelade på onsdagen, 25 januari, vid en presskonferens chefen för OSK Aleksej Rachmanov.
Tider är uppsatta för avslutande av testerna av vapensystem, och, jag tror, att denna gång kommer vi att hålla dem. Först, skall vi till slutet av februari ha avslutat revisionen / inspektionen och återgå till tester vid övningsfält med de vapen, vilka skall ingå i fartygsbeväpningen”, - citerar RIA Novosti Aleksej Rachmanov.

Han säger, att fartyget skall levereras till Flottan i slutet av juli.
Från början skulle fregatten levereras till Flottan 22 november 2016. Enligt uppgifter i massmedia, sköts leveransen fram till dess att inspektion av alla system och mekanismer genomförts. Man meddelade att leveransen skulle genomföras första månaderna 2017.
Beväpning: artillerikanon A-192 ”Armat” kaliber 130 mm, uppskjutningsschakt för 16 sjömålsrobotar ”Oniks” eller ”Kalibr-NKE” och luftvärnsrobotsystem ”Poliment-Redut”.

25/1 Flottan behöver två nya msvp ”Aleksandrit” årligen


Rysslands Flotta behöver årligen två minjaktsfartyg/minsvepare (msvp) ur projekt 12700 (Kodnamn Aleksandrit). Detta tillkännagav på onsdagen, 25 januari, chefen för vapen vid ryska flottans huvudstab viceamiral Viktor Bursuk.
”Det första fartyget gav oss svårigheter, men plattformen byggdes, unik i sina parametrar”, - sade Aleksandr Sjljachtenko, generaldirektöre för konstruktörsbyrån ”Almaz”, som utvecklat minjaktfartygen ”Aleksandrit”. Han säger, att i framtiden kommer fartygen att förbättras, då minsökningen förändras. ”Vi klarar att leverera två fartyg per år”, - sade han.
Det första fartyget ur projekt 12700 ”Aleksandr Obuchov” fick Flottan 9 december 2016. Just nu byggs vid Sredne-Nevskij-varvet det första serietillverkade fartyget med namnet ”Georgij Kurbatov”. Hennes sjösättning är försenad på grund av brand, som inträffade ombord i juni 2016.
Totalt i serien skall sex fartyg byggas.
Fartyg ur projekt 12700 ”Aleksandrit” – är minjaktsfartyg / minsvepare ur en ny generation, vars specialitet är att skroven är tillverkade av kompositmaterial, och även har robotiserade medel för sök och destruering av minor.

tisdag 24 januari 2017

24/1 Tankister inom ZVO i förhöjd beredskap i Podmoskovje

Tankister inom ZVO i förhöjd beredskap i Posmoskovje
Gardestankförband i Rysslands Västra milo (ZVO) har satts i förhöjd övningsberedskap i Moskva oblast. Detta meddelar Rysslands försvarsministerium.
Myndigheten förklarar, att beredskapen gällde besättningar i T-72, T-80 och T-90 att ta sig till övningsfält, där tankister genomförde stridsskjutning. Skjutningarna genomfördes såväl dagtid som nattetid. Tankisterna lastade även pansarmateriel på järnvägsvagnar och övade att at sig fram vid hinder.
Det bör påminnas, att igår inom ZVO genomfördes en stor övning med sambandstrupper.


24/1 1:a etappen nya vapen för PAK FA slutar 2017

T-50 PAK FA

Företaget ”Taktitjeskoje raketnoje vooruzjenie” utvecklar vapensystem för femte generationens flyg PAK FA och framtida flyg för fjärrflyget PAK DA. Detta berättade på tisdagen, 24 januari i en intervju med Interfax generaldirektören för företaget Boris Obnosov.
I huvudsak för PAK FA skapas nya flygvapen. För att minska upptäckt av dessa tänker man sig förvaring inombords. Det kräver extra tekniska lösningar. Första etappen av vapen för PAK FA planeras vara klar under 2017”, - sade Boris Obnosov.

Han tillade, att etapperna av detta program bestäms tillsammans med företaget ”Suchoj” enligt plan och gällande kontrakt.
”Vi ligger inte efter i planen”, - anmärkte Boris Obnosov.
Han meddelade, att företaget också deltar med företaget ”Tupolev” i testerna med att modifiera det strategiska bombflygplanet Tu-160 och projekt PAK DA.
”Arbetet, som vi genomför med ”Tupolev” och utvecklare av radioelektronisk utrustning, rör placering av vapen på pyloner, samt även säkerheten vid starter och förvaring av vapen under flygningar där yttertemperaturen påverkar”, - underströk Boris Obnosov.
 PAK FA (T-50) – femte generationens jaktflyg för frontflyget, flög ffg 2010. Serieleverans av T-50-kärror till trupperna planeras börja år 2018, och första anpassade partiet om fem flygplan väntas försvarsministeriet få redan i år.
Det nya strategiska bomflygsprojektet PAK-DA [Perspektivnyj Aviatsionnyj Kompleks Dalnej Aviatsii] skall visas under år 2018.

24/1 Ny antitorped utvecklas för Flottan

Skott med 324-mm antitorped med torpedskyddssystemet ”Paket-E/NK”.
 
Företaget ”Taktitjeskoje raketnoje vooruzjenie” håller på att utveckla en helt unik antitorped och moderniserar de befintliga torpedvapnen inom ryska flottan. Detta berättade på tisdagen för Interfax generaldirektören för företaget Boris Obnosov.
Men några detaljer om den nya antitorpeden ville inte chefen för ”Taktiska robotvapen” dela med sig av.
”Ännu en pryl för Flottans fartyg – ett litet ubåtsjaktsystem med antitorped ”Paket-E/NK”, som kan lösa uppgifter, att antingen med torpeder slå ut fientliga fartyg och ubåtar, eller även för att skydda sig från torpeder, från attackerande fartyg”, - berättade Boris Obnosov.
Han berättade också, att företaget även håller på att modernisera UV-robot ”Sjkval-E”, som kan komma upp i enhastighet av 100 meter/sekund. ”Man har skapat en styrbar djupgående självnavigerande torped, som kan ingå i vapenarsenalen på fartyg med torpedapparater med såväl rysk standard som NATO-standard”, - sade Boris Obnosov.
Han anmärkte, att förutom torpeder så har robotsystemen, som byggts på basen av roboten Ch-35E fått bra kritik. Det är fartygssystemen ”Uran-E” och mobila kustförsvarsystemet ”Bal-E”. Nu pågår anpassning av dessa system till den modernare roboten Ch-35UE.
”Det tål att berättas, att ”Bal-E” utmärkt löser uppgifter med att skydda kustlinjen tillsammans med operativ-taktiska kustsystemet ”Bastion”, vilket är utrustat med supersnabba kryssnings-roboten 3M-55E ”Jachont”, - anser Boris Obnosov.
Enligt honom, har företaget ”Taktitjeskoje raketnoje vooruzjenie”, efter införlivandet av ”Moskoje podvodnoje oruzjie” med sina dotterbolag, blivit huvudutvecklare och leverantör av torpedvapen till Rysslands sjöstridskrafter

måndag 23 januari 2017

23/1 ”Romuald Muklevitj” i Mitrofanov-docken på Kronsjtadt

Hydrografiska fartyget ”Romuald Muklevitj” i dockan på varvet på Kronsjtadt.

Norra flottans hydrografiska fartyg ”Romulad Muklevitj” har tagits in i docka på Kronsjtadt. Detta meddelade på måndagen, 23 januari, varvets presstjänst.
I Mitrofanov-docken skall hon ligga fram till april före reparationer. Då skall under-vattensdelen undersökas, bottenutrustning bytas eller repareras, framdrivning kollas etc. Därefter skall målningsarbeten göras på bottendelen, överbyggnad och master.
Arbetena ombord fartyget påbörjades sommaren 2016. De beräknas pågå i två år. Bland annat planeras en andra dockning, då det blir ny utrustning, för att höja säkerheten och effektiviteten ombord.
”Romuald Muklevitj” är ett fartyg ur projekt 865 byggt i Polen och tillfördes Flottan år 1991. Fartyget länd -85,6m bredd – 15,2 m.

23/1 Flygförare från Kursk skall utbildas på Su-30SM i Lipetsk

 

 
Flygförare från Västra milots (ZVO) jaktflygregemente i Kursk oblast, har åkte till utbildningscentret i Lipetsk, där personalen skall utbildas på jaktflyg Su-30SM.
Under urbildningen skall officerare lära sig flygplanets taktik-tekniska karakteristika, dess tekniska bas och specialiteter vid flygning.
Efter teoretiska lektioner skall besättningarna genomgå en specialiserad kurs i simulatorer på marken, genomföra flygningar runt flygfältet och i olika zoner. Utbildningen pågår under två månader.
Innan årets slut får ZVO tre grupper (ry – zveno = 3 fpl) av mångfunktionella jaktflygplanet Su-30SM, vilka skall ingå i blandflygfördelningen.