Båtens tekniska karakteristiker och drivegenskaper är en statshemlighet. Känt är bara att Jurij Dolgorukij är Rysslands första atomdrivna ubåt med hydroreaktiv motor. Den har både en hög kryssningshastighet och är nästan ljudlös.
Den största skillnaden från fjärde generationens ubåtar är att man tagit helt avstånd från analog utrustning, vilken ersatts av kraftiga bordsdatorer. Tack vare introduktion av digitala teknologier har mängden manskap skurits ner med 40 procent. Ubåten kan i sin helhet skötas av enbart 1 specialutbildad sjöman!??!
Militära specialister anser att ubåtsflottan kommer att förbli aktuell i många år framöver. Den potential som ubåtarna av Borei-klassen besitter gör dem till ett effektivt vapen för flera decennier, menar Sergej Morozov, ubåtens styrman:
Det närvarande programmet för utveckling av ubåtsflottan sträcker sig till 2020. Jag tror att ubåtarna förblir aktuella och stridsföra i minst 30 år.
Informationen om Jurij Dolgorukijs tjänstgöring i olika delar av världshavet är naturligtvis hemligstämplad. De nyaste ryska stridsfartygen med jagaren Marskalk Sjaposjnikov kommer däremot att uppenbara sig i Asien och befinner sig nu i Östkinesiska havet. Mellan den 29 mars och den 3 april deltar ryska sjömän i internationella räddningsövningar Comodo utanför Malaysias kust. Efteråt kommer den ryska flottiljen att flyttas till Indiska oceanen. Man tänker dessutom besöka Sri Lankas och Pakistans hamnar.
I slutet av maj och början av juni kommer rysk-kinesiska övningar Havssamarbete 2014 att hållas i Östkinesiska havets nordliga del för tredje gången. De ryska stridsfartygen kommer dessutom att vara med i internationella antiterrorövningar Indra-2014, som skall hållas i Japanska havet.