Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

lördag 15 oktober 2016

15/10 Ryssland skall sälja S-400 och ”Talwar”-fregatter till Indien

Indisk fregatt ur projekt 11356

Moskva och Delhi har skrivit under ett kontrakt om leverans till Indien av luftvärnsrobot skriver system S-400 ”Triumf” och fregatter ur projekt 11356.

Undertecknandet av kontraktet genomfördes i lördags, 15 oktober, i staten Goa vid ett möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Indiens premiärminister Narendry Modi.

RIA Novosti skriver, att även en regeringsöverenskommelse om samarbete inom säkerhet och
användning av informationsteknologi skrevs under.

Förutom detta skrevs en överenskommelse om att skapa ett gemensamt företag för tillverkning av helikoptrar Ka-226T, memorandum om ömsesidig förståelse mellan ”Roskosmos” och Indian Space Research Organisation om ömsesidig placering av markstationer för insamling av mätningar av ryska systemet GLONASS och indiska satellitgruppen NavIK.

luftvärnsrobotsystemet (ry. ZRK) S-400 ”Triumf”.

Luftvärnsrobotsystemet S-400 ”Triumf” är byggt på erfarenheter från lvrb-systemet med lång
räckvidd S-300. Första utländska köpare av systemet blev Kina år 2014.

Fregatter ur projekt 11356 är avsedda för bekämpning av ytfartyg och ubåtar, samt även för
att slå tillbaka luftattacker. Ryssland och Indien slöt kontrakt om de första tre fartygen ur detta
projekt i slutet av 1990-talet. De första två fartygen var – ”Talwar” och ”Trishul” – som
Indiens sjöstridskrafter fick i maj och november år 2000, och den tredje fregatten – ”Tabar” –
i maj 2001.

Det andra partiet av fregatter köpte Indien år 2006 för 1,5 miljard dollar. Det
första två fartygen – ”Teg” och ”Tarkash” – tillfördes Indiens sjöstridskrafter i april och
november 2012. Den sista fregatten – ”Trikand” – fick Indien år 2013.

fredag 14 oktober 2016

14/10 Första fem PAK-FA till Rysslands VKS under 2017Rysslands luft- o rymdstridskrafter (VKS) planeras få de fem första jaktflygplanen ur en ny generation T-50 (PAK-FA), meddelade befälhavaren för VKS vid en presskonferens på fredagen (14 okt) Viktor Bondarev.

”Nästa år avslutar vi testerna med PAK-FA. I detta kontrakt ingår de första fem maskinerna”, - sade Bondarev.

”Därför tror jag, att vi börjar få dessa fem första flygplanen”, - tillade han, efter att ha förklarat, att därefter påbörjas serietillverkning av dessa nya jaktflygplan.

Dessutom, påminde Bondarev, får VKS Su-35, helikoptrar Mi-28N och Ka-52, samt även  moderniserade bombflygplan Tu-95 och Tu-160, vilka ”visaр utmärkta karakteristika».

Tidigare har chefen för ”Förenade flygfabriker” (OAK) Jurij Sljusar meddelat, att industrin och militären diskuterar ett ”anpassningsparti” om 12 flygplan.

PAK-FA är ett ryskt jaktflygplan ur femtegenerationen. Det flög för första gången år 2010 och genomgår nu tester. Tidigare har meddelats, att första etappen av tester skall avslutas under år 2017. Just då, tillkännagav Bondarev, skall flygplanen börjat tillföras Rysslands VKS.

14/10 Skolfartyget ”Smolnyj” kommit till Medelhavet


skolfartyget ”Smolnyj”

Skolfartyget ”Smolnyj” har inom ramarna för en långresa kommit in i Medelhavet. Detta meddelade på fredagen, 14 oktober, chefen för Östersjöflottans (ÖM:s) presstjänst kommendör Roman Martov.

RIA Novosti skriver, att fartyget lämnade Baltijsk 6 oktober. Sedan dess har fartyget passerat, Östersjön, Nordsjön, Engelska kanalen och Gibraltar sund.

”I mitten på nästa vecka skall fartyget göra ett icke-officiellt besök i grekiska Saloniki.

Besättningen, där östersjöflottans orkester ingår, skall deltaga i festligheter vid den nationella grekiska helgdagen – Ochi-dagen” (28 okt, skriv. anm.), - sade Roman Martov.

Skolfartygets långresa görs inom ramarna internationell utveckling mellan ÖM och Greklands sjöstridskrafter.

Vi påminner om, att ”Smolnyj” så sent som 3 oktober förtöjde i ÖM:s huvudhamn Baltijsk efter en långresa, som påbörjades 1 juli.

torsdag 13 oktober 2016

13/10 SMI: Vietnam tillåter inte Ryssland att återvända till basen i Cam Ranh

staden Cam Ranh.Enligt massmedia (SMI) har Vietnam tillkännagivit, att de inte tillåter några utländska militära baser på sitt territorium, det gäller även ryska. Detta meddelar på torsdagen 13 oktober www.lenta.ru med hänvisning till Reuters.

”Vietnams följdriktiga politik består av en strikt neutral statlig status. Vi kommer inte att ingå i militära föreningar eller allianser mot tredje land”, - tillkännagav en officiell företrädare för Vietnams utrikesministerium Le Chai Bin.


Den 7 oktober i år sade Rysslands vice försvarsminister Nikolaj Pankov, att hans myndighet sysslar med frågan om möjligheter att återvända till militära baser utomlands. Sovjetiska, och senare fanns ryska militära baser på Kuba och i Vietnam fram till år 2002. I Lurdres på Kuba fanns ett radioelektroniskt center, i Cam Ranh (Vietnam) hade Rysslands flottbas.

I desto mindre ger landets neutrala status möjlighet för utländska stridsfartyg att anlöpa Vietnams hamnar. Sålunda, 4 oktober anlöpte jagaren med kryssningsrobotar John S. McCain och stödfartyget Frank Cable ur US Navy, Cam Ranh.

I oktober 2015 gjorde Hanoi och Tokyo en överenskommelse, att under övningar och piratbekämpning skall japanska stridsfartyg kunna bunkra och genomföra tekniskt underhåll i Cam Ranh.
 

13/10 Ryssland avslutat leverans till Iran av S-300
Ryssland har nu fullföljt kontraktet om leverans av luftvärnsrobotsystemet S-300 till Teheran. Detta meddelade till RIA Novosti direktören vid Federala tjänsten för militär-tekniskt samarbete Aleksandr Fomin vid vapenmässan ArmHiTec-2016.

”Alla bataljoner är levererade”, - sade han, utan att precisera antalet bataljoner.
Fomin anmärkte, att Mockva och Teheran inte för några diskussioner om leverans av ”Suchoj”. ”Teheran kan vara intresserad, men dessa frågor är internationellt förbjudna”, - tillade han. 

Vi påminner om, att Iran och Ryssland redan år 2007 slöt kontrakt om leverans av S-300, men det stoppades på grund av en resolution i FN:s säkerhetsråd om förbud att leverera moderna vapen till Teheran.

13/10 Mer än 20 ”moddade” MiG:ar till trupperna innan årets slut

Mer än 20 moderniserade jaktflygplan MiG-31 skall tillföras luftstridskrafterna innan årsslutet, sade vice försvarsminister Jurij Borisov vid en presskonferens på torsdagen.

”Försvarsministeriet har ett långt kontrakt med ”Sokol” för modifiering, reparation, livstidsförlängning av MiG-31 till nivå Mig-31BM. Kontraktet gäller 133 maskiner, varav 22 maskiner i år”, - sade Borisov vid ett besök på flygfabriken PAO ”Nizjegorodskij aviastroitelnyj zavod ”Sokol”.

Han anmärkte, att i december skall den sista kärran ur detta parti har tillförts trupperna.
”Än så länge inga avbrott, vi har ingen kritik än så länge”, - sade viceministern.

Borisov tillade, att fabriken lyckats med uppgiften att byta ut importerade grejor mot inhemska på dessa jaktflygplan.

Viceministern inspekterade på torsdagen ”Sokol” inom ramarna för kontroll av statliga beställningarna vid De förenade industriföretagen (OPK).

”Sokol” är en av Rysslands äldsta flygfabriker. Sedan 1949 har företaget specialiserat sig på tillverkning av jaktflygplan ur MiG-familjen. För närvarande har fabriken kontrakt med Försvarsdepartementet om modernisering och reparation av MiG-31 och MiG-29UB.

onsdag 12 oktober 2016

12/10 NATO-AWACS till Litauen 13 oktober


En E-3A AWACS-kärra tillhörande NATO kommer 13 oktober till den litauiska flygvapenbasen i Sjauliai, meddelade på tisdagen Litauens försvarsdepartement.”Det blir en symbolisk visit till Litauen, som demonstrerar flygplanets kapacitet, vilket redan har gjort mer än tusen flygning för att upprätthålla säkerheten av NATO:s östliga gränser”, - sägs i meddelandet från myndigheten.

AWACS- flygplan har använts a vid NATO:s östliga gräns sedan år 2014.

Enligt försvarsdepartementet kommer flygplan E-3A fortsätt sina flygningar i NATO:s östliga länder.
NATO har 16 E-3A, vilka är stationerade i Geilenkirchen (Tyskland). Vanligtvis flyger dessa på 10 000 meters höjd med Doppler-radar, vilka upptäcker luftmål på en radie av 400 km.

Baltländerna har inga lämpliga flygplan, vilka passar för luftbevakning, varför sedan april 2004 (då de gick med i NATO) denna verksamhet sköts av roterande alliansbröder inom NATO, vilka baseras på flygplatsen i Zoknjaj fem kilometer från Sjauliai och flygbasen Ämari (Estland), vilken sedan år 2014 blivit extra flygbasering för NATO-flyg.
 

måndag 10 oktober 2016

10/10 Rysk-serbisk flygövning ”Bars-2016” i SerbienDen gemensamma rysk-serbiska taktiska flygövningen ”BARS-2016” har startat i Serbien,
meddelar ryska försvarsministeriets pressavdelning.

Vice generalstabschef för Serbiens väpnade styrkor generalöverste Jovitsa Draganits hälsade
de ryska militärarna välkomna, - sägs i meddelandet.

Det sägs, att under dagen blir det teoretisk genomgång på flygplatsen Batajnitsa, där man går
igenom flygområdena och hur övningarna skall genomföras.

”För högsta möjliga effektivitet under samverkan har de ryska flygarna lärt sig flyg-
terminologi och fraser för radiotrafik på serbiska”, - tillades i releasen.

I övningarna ”BARS-2016” deltar gemensamma besättningar från Ryssland och Serbien i
flygplan MiG-29 och helikoptrar Mi-8. Under övningarna skall flygande personal ”fånga”
flygande mål, genomföra element ur luftstrid, svåra flygkonster, taktisk attack mot markmål,
samt även öva luftlandsättning och sök- och räddning.

Flygtaktiska övningen ”BARS-2016” genomförs enligt planen för internationella militärt
samarbete. I dessa deltar upp till 10 enheter flygmateriel ur Serbiens flyg- och luftförsvars-
styrkor.

10/10 Robotbåtar ”Bujan-M” får ny radar

”Uglitj”, projekt 21631 Bujan-M.


Små robotbåtar ur projekt 21631 ”Bujan-M” skall utrustas med radar som har aktiv
fasstyrd radar och luftvärnsrobot- och kanonsystemet ”Pantsir-SM”, vilket genom
högsta skydd. Detta meddelar på måndagen 10 oktober en källa inom Flottan till
Izvestija.

Den unika radarn på en bråkdel av en sekund uppräcka lågtflygande kryssningsrobotar,
drönare, ytvattenmål och rikta in mot dessa en hel arsenal av sjömåls- och luftvärnsrobotar,
samt även eld från snabbskjutande artilleri. Det är tänkt att första fartyget med den nya radarn
skall kölsträckas under 2017.

”För närvarande genomgår radarn tester ombord båten ”Molnija”, vilka skall vara avslutade
innan årets slut”, - berättade källan till tidningen.

Den nya radarn utgör grunden för marina varianten av luftvärnsrobot-kanonsystemet ”Pantsir-
SM”, som väntas komma till militären under år 2018. En specialist förklarar, att traditionella
radar till sjöss består av en stor vridande antenn på bryggtaket. Den nya radarn är en
fortsättning av överbyggnad, med tre sidor med tre platta antenner. Varje av dessa består av
ett flertal tranceivrar, som förenas i en transceiver-modul, som på bråkdelen av en sekund
scannas av en elektronstråle. Den upptäcker i sektor 180 grader på fartygskursen luft- och
ytmål, klassificerar dessa, riktar in vapnen, samt kan även fungera med radioelektronisk
störning.

Vi påminner om, att i september, under internationella militär-tekniska forumet ”Armija-
2016” skrevs kontrakt om att bygga tre små robotbåtar (MRK) ur projekt 21631 ”Bujan-M”.

För närvarande avslutas vid varvet i Zelenodolsk byggnationen av en serie om sex MRK.
”Grad Svijazjsk”, ”Uglitj” och ”Velikij Ustjug” tjänstgör redan inom Kaspiska flottillan.
”Zelenyj Dol” och ”Serpuchov” har överförts till Rysslands svartahavsflotta. Det sjätte
fartyget i serien ”Vysjnij Volotjek” skall Rysslands Flltta få under år 2017. Efter detta skall
varvet i Zelenodolsk bygga en serie om tre ”Bujan-M”. Kontraktet är värt runt 27 miljarder
rubler.

10/10 ”Admiral Makarov” avslutar 1:a etappen av statsprovturer

Fregatt ”Admiral Makarov”, projekt 11356.

På måndagen, 10 oktober, avslutar leveranspersonal från varvet ”Jantar” och
besättning från fregatten ur projekt 11356 ”Admiral Makarov” första utlöpet till sjöss
enligt programmet för statliga provturer. Detta meddelat varvets presstjänst.

De statliga testerna av den tredje fregatten ur projekt 11356 påbörjades den 7 oktober. Till
mitten av oktober är planerat överresan till Norra flottan för tester av robot, luftvärn och
artillerisystem, varefter ”Admiral Makarov” återvänder till leveransbasen i Baltijsk.

”Admiral Makarov” kölsträcktes 29 februari 2012, sjösattes 2 september 2015. Leverans till
Flottan skall genomföras under november månad i år.

Det första fartyget i serien ”Admiral Grigorovitj” förstärkte Flottan 11 mars 2016. Den andra
fregatten – ”Admiral Essen” – fick sjömännen 7 juni i år. Bägge fartygen tjänstgör inom
Rysslands svartahavsflotta.

Fartygen är beväpnade med artillerianläggning A-190 kaliber 100 mm, luftvärns- och
artillerisystem, torped och antitorpedmedel, samt även kryssningsrobot ”Kalibr-NK”.

Fullt deplacement på fartyg ur projekt 11356 – 4035 ton,
längd – 125 meter,
bredd – 15 meter.
De kan komma upp i en hastighet om 30 knop.
Självständigt uppträdande – 30 dygn.
Med ekonomifart 14 knop kan fartygen segla 4850 nautiska mil.
Besättning – 180 man och 20 marininfanterister.

söndag 9 oktober 2016

9/10 Två ryska robotbåtar anlöpt Malta
Två ryska robotbåtar ur Rysslands svartahavsmarin med kryssningsrobotar ”Kalibr-NK” har angjort den maltesiska huvudstaden.

Enligt lokala massmedier, skall de ryska fartygen ”Serpuchov” och ”Zelenyj Dol” tillsammans med räddningsbogseraren SB-36 stanna i Valetta till 12 oktober.

De två fartygen anslöt till Rysslands ständiga operativa enhet i Medelhavet denna vecka. Till Svarta havet gick tidigare gick korvetten ”Mirazj”, som är utrustad med sjömålsrobotar ”Malachit”.
I augusti sköt ”Serpuchov” och ”Zelenyj Dol” tre gånger kryssningsrobot ”Kalibr-NK” mot terroristorganisationen ”Dzjebchat an-Nursa”.