Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 15 april 2014

Norra flottans Udaloy-klass jagare på väg till Medelhavet


Norra flottans Udaloy-klass jagare "Vice amiral Kulakov" lämnade Severomorsk tisdag på väg till Medelhavet. 

Fartyget, under befäl av kapten Stanislav Varick, började att gå över Atlanten till Medelhavet för att ansluta till den ryska grupperingen "mezhflotskuyu".

Den långa tjänstgöringen i Medelhavet, kommer att pågå ett par månader, uppger den norra flottans talesman Vadim Serga.

Anledningen är att Försvarsdepartementet har krav på att återuppta normalbilden av förekomst av fartyg i den ryska flottan i de strategiskt viktiga områdena i haven," - sade en företrädare för flottan.


Den ryska flottan

För några dagar sedan blev besättningen på "vice-amiral Kulakov" färdig med övningar inom marina stridsuppgifter i Norra flottan i Barents hav. 

Inför den långa seglingen har antiubåtsövningar framgångsrikt genomförts med hjälp av raketer, artilleri och andra antiubåtsvapen.

En av de viktigaste stadierna av sjöfartsutbildning var interaktionen med besättningen på anti-IL-38 och Ka-27 för uppgifter söka, spåra och förstörelse av ubåtar.

"Vice amiral Kulakov" har tidigare haft detta som stående uppgift inom den ryska flottan i Medelhavet. År 2013 spenderade besättningen 140 dagar till havs. 

måndag 14 april 2014

Amerikas privata armeér i Ukraina?


Det kommer meddelanden från Donetsk om nya förband amerikanska legosoldater som nyligen landat på stadens flygplats. De påstås ha kommit för att ”stabilisera” regionen på Kievregeringens order. Amerikanska och brittiska medier skriver om upp till 1 800 personer som Kiev skickat till sydöstra Ukraina.

Oftast talar man om de amerikanska säkerhetsföretagen Blackwater och Greystone. Blackwater existerar i själva verket inte längre. Företaget har bytt flera namn och heter numera Academi. Det är världens största privata armé, medan Blackwater är bara ett av arméförbanden. De båda företagen som kan samla 5000-10000 legosoldater får 90% av sina beställningar från det amerikanska statsdepartementet, Pentagon, Vita huset.

Greystones taleskvinna Tiffany Anderson sade den 10 april att företaget aldrig skickat några soldater till östra och södra Ukraina. Men det finns få som tror på det.

Blackwater och Greystones stridsförband består vanligen av 100-300 soldater. Det betyder att sex förband redan är framme i Ukraina. En soldat tjänar från 300 till 1 500 dollar om dagen. Enligt brittiska tidningar kostar det 8 miljoner dollar om månaden för Ukraina att hyra privata arméer.

Andrej Popov, överstlöjtnant i en ryska specialtjänst, säger att det är väldigt svårt att känna igen legosoldater från Greystone och Blackwater. De är alltid förklädda till lokala poliser eller specialstyrkor:

"I Ukraina har de samma vapen som specialstyrkorna: Kalasjnikov automatgevär, Makarov pistoler, skyddsvästar av samma typ som ukrainska soldater har. Den enda skillnaden är kommunikationsanordningar. De har hemliga kommunikationskanaler, vilket är det enda tecknet på att de inte är från Sokol. Ytterligare en skillnad kanske: inga känslor som stör deras arbete. Därför brukar de användas vid behovet av att slå ner protester."


Nato ökar militär närvaro i Svarta havet

Dupuy de Lome
Nato utökar aktivt sin militära närvaro i Svarta havet.
Det franska underrättelsefartyget Dupuy de Lome närmar sig Ukrainas kust. 
Idag den 14 april beräknas också den franska jagaren Dupleix anlända dit. De båda fartygen stannar i Svarta havet till och med slutet av månaden.

Tidigare nådden den amerikanska jagaren Donald Cook Svartahavsområdet. Detta fartyg är ett av de viktigaste elementen av det amerikanska missilförsvarssystemet i Europa. Enligt vissa uppgifter är det på väg mot den ukrainska flottans bas i Odessa.

söndag 13 april 2014

US Navy har nu namngett det mest futuristiska skeppet.

USS Zumvalt

Den amerikanska marinen döpte USS Zumwalt igår lördag, en 7 miljarder $ stealth jagare som har en otrolig mängd funktioner som inte setts i något annat fartyg i flottan.

Jagaren är byggd av General Dynamics och Zumwalt DDG-1000 kommer vara marinens största jagare. Zumwalt DDG-1000 är tänkt att ersätta den föråldrade Spruance-klass jagare som redan tagits bort.

Zumwalt DDG-1000 har teknik ombord för att upptäcka ubåtar, minröjning och även agera kustförsvar med låg-höjd missiler som undgå radar, artilleri, och till och med en elektromagnetisk "Rail-Gun", som för närvarande är under utveckling.

"Dopet av USS Zumwalt representerar början på en annan era av tjänstgöring för detta stora namn," sade marinsekreteraren Ray Mabus i ett uttalande. "Precis som amiral Elmo R." Bud "Zumwalt hjälpt till att forma vår marin som den 19: e marinchefen, kommer DDG-1000 bidra till att forma framtiden för yt-stridsfartyg."

Jagaren "har teknik som kommer att gynna marinen för många år framöver, framför allt dess totala Ship Computing Environment - en enda, säkert nätverk som styr allt från radar till vapen", sade en talesman för Raytheon i ett mejl.

Trots att fartyget har en stridsledningscentral i standardutförande som de flesta fartyg har - med den senaste tekniken i sina konsoler och kommunikationsutrustning, är Zumwalt unikt i att ha säkra nätverk som gör att fartygets kapten att styra alla typer av system oberoende vart ombord han befinner sig.

Fartygets stridsledningscentral

Vad kan fartyget göra?

Fartyget är i grunden som en schweizisk armékniv för uppdrag i framtiden, eftersom den är skräddarsydd för varaktiga operationer mot mål till sjöss eller på land, stöd av specialtrupper, och har tillräckligt med kraft och teknik ombord att grundas i system marinen fortfarande testar - som laservapen, maskingevär och avancerad radarspårning för ballistiska missiler.

Fartyget är också praktiskt taget osynlig i vattnet. Dess futuristiska linjer tjänar till att upprätthålla sin stealth, eftersom fartyget skulle ses på en fiendes radarskärm som något annat än en liten fiskebåt. Det har också Raytheon's integrerade 'Undersea Warfare' ekolod, en sofistikerad uppsättning sensorer för anti-ubåt och torped försvar.

Datorer och automatiserade system innebär också mindre besättning ombord. En typisk Arleigh-Burke klass jagare kräver 210 sjömän, medan Zumwalt kräver bara 130 sjömän för att driva det, plus ytterligare 28 för flygverksamheten (fartyget har en helikopterplatta stor nog för två helikoptrar eller en helikopter och en vertikal start drönare).

Om systemen ombord inte övertygar dig om dess futuristiska egenskaper, kan mannen som ansvarar för fartyget att göra det. Skepparen på Zumwalt blir ingen mindre än en verklig Kapten James Kirk, även om han uppenbarligen inte något annat samband med den fiktiva Kirk från "Star Trek" än namnet. 

Naturligtvis allt detta högteknologiska redskap inte billigt: Den ursprungliga kostnadsberäkningen var cirka $ 3,8 miljarder men som går upp till $ 7 miljarder På grund av höga kostnader i forskning och utveckling. Där uppstod ett problem som tvingade flottan att sänka sin beställning från 32 av dessa fartygstyper till bara tre.

Ändå kommer Zumwalt utan tvekan vara den mest tekniskt avancerade och dödliga krigsfartyget på vattnet när det äntligen lämnar hamn och dess minskade besättning och omfattande automationssystem faktiskt skall minska driftskostnaderna.

Fartyget beräknas slutlevereras till marinen senare i år, där den sedan kommer att genomgå tester till att bli operativt omkring år 2016.