Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 3 december 2015

3/12 Företag under sanktioner från USA har börjat testa nya vapen

Telekrigsystem

Koncernen ”Radioelektronnye technologii”, som sommaren 2014 hamnade under USA-
sanktioner, börjar nu testa nya vapen, framför allt, system för Telekrig, som ”förblindar”
fiendens elektronik.

Detta berättar för voennoe.rf förste vice generaldirektör vid AO ”Radioelektronnye
technologii” Vladimir Micheev.


Främst gäller det helikopterbaserade störare med systemet ”Rytjag-AVM” och markbunden
materiel, som skapas för säkerhet och bekämpning av fientliga luft- och rymdsystem.
Tester av den nya tekniken skall påbörjas innan år 2015 slut. Nästa år, efter statlig
genomgång, kan det redan börja tillföras Rysslands Väpnade styrkor.
”Telekrig – är ingen typ av säkerhet, utan en självständig typ av krigföring. Det genomförs
dagligen”, - säger Micheev.Uppgifter från Voennoe.rf

”Rytjag-AVM” är ett system för telekrig av klassen ”luft – mark” och ”luft – luft”. Det kan
installeras på alla typer av materiel, och en av de första bärarna blev helikopter Mi-8MTPR.
Vid tillverkningen används teknologi och komponenter, som är helt oberoende av utländska
leveranser.

”Rytjag-AVM” baseras på en mångstrålande antennanläggning. Signalerna görs i en station
som använder digitalbearbetning och inspelning av radiosignalen, vilket ger en stadig
mottagning av radarsignaler och radarstörning på alla frekvenser. I systemet sparas data om
olika militära objekt, vilket gör att man kan bestämma måltyp och plocka upp den mest
effektiva störningen för målet.

Rysslands största holdingbolag inom radioelektronikbranschen ”Kontsern Radioelektronnyje
technologii” bildades år 2009. Huvudinriktning: utveckling och tillverkning av
radioelektroniska system för civilt- och militärt flyg, radarstationer för flyg, medel för statlig
identifiering, system för telekrig, mätapparater för olika ändamål, elektriska kopplingar och
”kabelsamlare”.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=qMsEydvGgss&feature=youtu.be

3/12 Datum utsatt för leverans av ”Akademik Kovaljev”

MTV (Morskoj Transport Vooruzjenija) "Akademik Kovaljev"

Det nya oceangående ammunitionsfartyget ”Akademik Kovaljev”, som är byggt vid varvet ”Zvjozdotjka” i Severodvinsk, har avslutat statliga provturer till sjöss. Den 18 december skall fartyget överlämnas till Rysslands sjöstridskrafter.
Akademik Kovaljov” har förtöjts vid varvet, efter avslutat det statliga provtursprogrammet, som pågått knappt tre veckor,- sade varvets presstjänst till TASS. Den närmaste tiden skall varvet förbereda fartyget för överlämning till beställaren. Den 18 december skall Andreasflaggen hissas på ”Akademik Kovaljev och ett nytt ammunitionstransportfartyg tillföras Rysslands sjömilitära flotta.
Kontrakt på fartyget skrevs under av Försvaret den 15 september 2011. Fartyget är byggt efter projekt 20180TV (konstruktörsbyrån ”Almaz”). Fartyget har förstärkt isklass och är avsett för ammunitionstransporter. Kölsträckningen genomfördes i december 2011. I juli 2014 sjösattes hon.
Fartygets längd uppgår till 107,6 m, 
max-bredd – 17,8; 
fullt deplacement – 6300 ton;
besättning – 60 man. 
Fartyget är utrustat med en 90-tonskran och kan ta emot helikoptrar Ka-29

3/12 ”Marsjal Ustinov” påbörjat tester vid ”Zvjozdotjka”

Robotkryssaren "Marsjal Ustinov" ur projekt 1164

Robotkryssaren ”Marsjal Ustinov”, som genomgått reparation och modernisering sedan 2011 vid varvet ”Zvozdotjka” i Severodvinsk, har nu påbörjat tester vid kaj av olika system.
Fartyget skall återföras till Flottan under år 2016. Kryssaren har fått modern radioelektronisk beväpning, skriver ”Lenta.ru” med hänvisning till TASS.
Varvsarbetare och underleverantörer har påbörjat tester vid kaj på fartygets olika system, i huvudsak på mekaniska delar”, - sägs i uttalandet.
Under moderniseringen har fartyget fått nya radarstationer. Kryssaren har fått trekoordinat-radar med lång räckvidd ”Podberezovik” och en optimerad radar för lågflygande mål ”Fregat-M2M” med fasstyrd antenn. De nya radarstationerna ersätter MR-600 ”Voschod” och MR-710 ”Fregat-M”, som ingått i radarsystemet MR-800 ”Flag”, vilket installerades när fartygets byggdes.
Tidigare har meddelats, att kryssaren skulle levereras till Flottan innan år 2015 slut.
Marsjal Ustinov”tillhör robotkryssare ur projekt 1164 ”Atlant”. Fartyget har ett deplacement på drygt 11 tusen ton och är utrustad med sjömålsrobotsystem P-1000 ”Vulkan” samt luft-värnsrobotsystemet S-300F ”Fort”.
Det har meddelats, att kryssaren efter reparation kanske skall överföras till Rysslands stilla-havsflotta.

3/12 S-400-besättningar slog ut robotmål, trots störningar


Besättningar på luftvärnsrobotsystem S-400 ”Triumf” har, under svåra störningar och under telekrig från en fingerad fiende, med två robotar slagit ut ett rea-drivet mål 96M6M ”Kaban”, sade på torsdagen en assistent till befälhavaren för Centrala milots [TsVO] styrkor Jaroslav Rosjtjupkin.
Skotten genomfördes med luftvärnare från TsVO på övningsfält Kapustin-Jar i Astrachans oblast under bevakning av specialister från VKO ”Alamaz-Antej” – som utvecklat ”Triumf”,sade källan till nyhetsbyrån.
System S-400 är avsett för högeffektiv bekämpning av strategiskt och taktiskt flyg, robotar, hypersnabba mål och andra luftburna anfallsmedel.
Ryssland har tidigare utplacerat system S-400 i Syrien efter att turkiskt flyg den 24 november skjutit ned ett ryskt attackflygplan på gränsen mellan Turkiet och Syrien. Senare har massmedia rapporterat, att Turkiet har placerat ut på gränsen till Syrien systemet Koral, som påstås kunna störa lvrb-systemet S-400.

onsdag 2 december 2015

2/12 Ny hkp för marinflyget kallas ”Minoga”

 
 Modellbild.
 
En ny helikopter för marinflyget, som skall ersätta mångfunktionella Ka-27, har fått kodnamnet ”Minoga”. och bedöms vara redo för leverans 2020.

Det är en marin helikopter (för fartygsbasering), som blir en efterföljare till Ka-27K. Projektet har fått namnet ”Minoga”, - meddelade till TASS en källa vid det militär-industriella komplexet. Han sade, att projektet för närvarande befinner sig i stadiet för teknisk projektering, den allmänna layouten för utarbetas liksom olika komponenter och mekanismer.

Källan sade inget om de huvudsakliga karakteristika för maskinen, utan sade bara, att rör sig om ”en traditionell Kamov-helikopter”.

En annan källa inom det militär-industriella komplexet anmärker, att måtten och max-vikten för helikopter ”Minoga” blir ”mindre, än på Ka-27”, efter att ha tillagt, att  maximal lyftvikt på Ka-27 uppgår till 12 ton och skall ha en toppfart på 170knop.

Tidigare har chefen för Rysslands marinflyg, generalmajor Igor Kozjin, meddelat att firman ”Kamov” till år 2020 skall skapa en principiellt ny helikopter” för marinflyget. Dess dimensioner anpassas för fartygsstandarder, och själva maskinen får en modul för installation av vapen.

2/12 Pentagon: USA o RF pratar dagligen flygsäkerhet i Syrien


Militärer från USA och Ryska Federationen (RF) diskuterar dagligen flygsäkerhetsfrågor i Syrien, och amerikanska sidan vet, att det ryska luftvärnsrobotsystemet S-400 inte är riktat mot koalitionens amerikanska flygplan, meddelade en företrädare för USA:s ledning i Främre Orienten och Nordafrika (CENTCOM) överste Steve Warren [ry.”Stiv Uorren”].
Vi drar den slutsatsen, baserat på våra kontakter med ryssarna”, - sade Warren vid en briefing, när han svarade på en fråga, på vad han grundar USA:s förtroende på med anledning av ryska luftvärnsrobotsystemet.
Vi talas vid varje dag inom ramarna för arbetsgruppen, för att upprätthålla säkerheten i luftrummet (i Syrien)”,  tillade han.
S-400-systemen i Syrien och robotar ”luft-luft” på de ryska attackflygplanen dök upp efter att en turkiskt jaktkärra skjutit ned en Su-24, som deltog i operationerna mot terrorister ur ”Islamiska staten” (arab. – DAISj, som är förbjuden i Ryssland]. Piloten på Su-24 Fencern dog, styrmannen lyckades man rädda.

tisdag 1 december 2015

1/12 Nytt utbildningsår inom Rysslands Väpnade Styrkor


Från 1 december påbörjas ett nytt utbildningsår inom alla olika förband inom Rysslands väpnade styrkor. Trupperna börjar ännu en utbildningscykel.
Under 2016 ligger huvudprioriteterna på höjd kvalitet på utbildningen och behålla den höga intensiteten, meddelar försvarsministeriets presstjänst.

Framför allt skall man introducera nya taktiska sätt, som grundas på stridserfarenheter från moderna väpnade konflikter. Förbättrade metoder för ledningsorgan (staber) att organisera och leda trupper med hjälp av moderna automatiserade ledningssystem och sambandsmedel.

Grunden för all verksamhet kommer att vara taktisk träning (särskild träning) under förhållanden som är maximalt nära stridsförhållanden enligt nya utbildningsformer, som finns i cirka 300 program och lagstadgade dokument.

Under 2016 kommer Försvarsmakten att testa ett nytt program för stridsutbildningar (sv. FoU ”Hjulet”) [ry. NIR ”Koleso”], som syftar att eliminera mallen i utbildning av personal och genomföra målinriktad utbildning av förband för stridshandlingar under olika förhållanden för taktiska uppgifter.
En viktig plats i utbildningen av trupper är genomförande av inter-vapenslags och bilaterala övningar, som ombaseringar av flyg och omgrupperingar av trupper till operativa flygfält och obekanta övningsfält, inklusive oanmälda inspektioner inom ramverket för stridsberedskap av mindre och större förband. Utbildningen av trupper i Arktis och andra svåra klimatiska förhållanden fortsätter.
Klimax på stridsutbildningen inom Rysslands väpnade styrkor under 2016 blir den strategiska lednings-stabsövningen ”Kavkaz-2016”. Planerat deltagande av trupper från ”Kollektiva snabbinsatsstyrkan”, ry KSOR” från ”Organisationen för kollektiv säkerhet” (ry. ODKB),”Vzaimodejstvie/Samverkan-2016” gemensam antiterrorövningar med väpnade styrkor från staterna inom Shanghaiorganisationen för samarbete (ry. SjOS) ”Fredsmissionen-2016” och en rad andra internationella manövrar.

Vid nyår skall det nya automatiserade systemet för planering och övervakning av stridsutbildning vara klart, vilket medger objektiv automatiserad kontroll av stridsutbildning och där informationen skickas till ryska försvarets Nationella ledningscenter.

Vid 2015 år slut har ryska försvaret genomfört cirka 5000 olika utbildningar, där mer än 30% bar en karaktär av mellan-vapenslag.