Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 16 september 2016

16/9 Svenskt mil. spaningsflyg nära ryska gränsen i Östersjön


Ett svenskt militärt spaningsflygplan genomförde på fredagen en anflygning från Östersjön mot gränserna i Kaliningrads oblast, meddelar västliga sajter, som följer militära flygrörelser.
Enligt dessas uppgifter rörde det sig om ett flygplan Gulfstream 4 med anropssignal SVF622, som kom från norra Östersjön på 13 000 meters höjd mot Kaliningrads oblast och under en längre tid gick i elliptiska banor nära oblastens kustlinje. Flygplanet befanns sig i luftrummet över Rysslands exklusiva ekonomiska zon över Östersjön, utan att kränka statsgränsen.
Under senare tid har militära flygplan från USA, Tyskland och Sverige avsevärt ökat spaningsflygningarna nära ryska gränserna i Östersjön. Bara under de tre senaste månaderna har mer än 50 dylika flygningar genomförts.

onsdag 14 september 2016

14/9 Robot ”Fuga” blir atomubåtars ögon och öron

 Atomubåten ”Severodvinsk”.

Vetenskapliga produktionsgruppen ”MAKO” har utvecklat ett obemannat undervattens-robotsystem ”Fuga”, som skall tillföras Rysslands atomubåtar. Detta säger företagets chef Michail Rubtsov till Izvestija på onsdagen den 14 september.
Det nya systemet kan sända stridsledningssignaler till atomubåtarna och ге data om topografi, minfält, förekomst av uv-farkoster i patrullområden.
Enligt Michail Rubtsov, är ”Fuga” utrustad med fritt vridande fen-vingar, vilka används för att tillgodogöra sig vågenergi, vilken används för att driva undervattens- och ytvattens-utrustning. 
Det är en helt självgående robot utan tidsbegränsning för sin verksamhet och kan inte bara följa uv-läget i stridsområdet för ubåtar, utan även transitera till och från den signaler av värde.
För närvarande testas system ”Fuga” vid försvarsministeriets forskningscenter för robotteknik.

tisdag 13 september 2016

13/9 ”Techmasj” har öppnat ny tillverkning av specialbeläggning för ubåtar


Ubåt ur projekt 955 ”Borej”.


Koncernen ”Techmasj” har börjat ny produktion i Tjeboksary, där man börjat med en speciell beläggning med förbättrade akustiska karakteristika för moderna IV generationens ubåtar.
Koncernen meddelade vid en presskonferens, att ny gummiproduktion genomförs inom ramarna för det federala målprogrammet ”Försvarsindustriell utveckling inom ryska federationen för perioden 2011-2020”.


”Nu behövs nya typer av ytbeläggning med minskad massa och förbättrade karakteristika. Tekniska plattor, vilka vi börjaт producera i Tjeboksary är bättre än västliga modeller vad gäller att absorbera akustiska signaler i ett brett frekvensband och har hög prestanda”, - sade generaldirektören för koncernen ”Techmasj” Sergej Rusakov. Dessutom, högteknologisk produktion kommer att minska arbetskostnaden, vilket kommer att synas på priset för slutprodukten.
Den nya tillverkningen, består av två moderna linjer för färdigställande av gummiblandning och vulkanisering, som gör det möjligt att öka kapaciteten vid företaget till 2500 ton tekniska plattor per år, vilket säkerställer efterfrågan från Rysslands varvsindustri.
På denna utrustning kan ”Techmasj” tillverka inte bara försvarsprodukter, utan även olika gummiprodukter för vanligt folk, tillade man vid presskonferensen.
Den vetenskapliga produktionskoncernen ”Techmasj” är ett holdingbolag inom området ammunition och speciella kemikalier, ingår i statliga ”Rostech”. Bildades år 2011. Koncernen producerar högprecisionsammunition för artilleri och tanks, artilleriskott för olika ändamål, raketartilleri, ostyrda flygrobotar/raketer, små-kalibrig ammunition, flygbomber och annat.