Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 19 februari 2016

19/2 PAK FA har satt rekord

[image]Ryska femte generationens stridsflyg T-50 (PAK FA) har under tester satt nytt rekord i att lyfta snabbt, meddelade ”sajten” AirForce – Swords Of Sky.

Flygplanet intog höjd med hastighet 384 meter på en sekund. Med en sådan hastighet skulle det ta sig upp på Everest topp på 23 sekunder, skriver portalen.

T-50 genomgår statliga provprogrammet – även med vapen. Enligt Rysslands flygvapenchef Viktor Bondarev skall under 2016 byggas det sista, 11:e flygplanet ur testpartiet. Flygfabriken i Komsomolsk-na-Amure är nu berett att börja serietillverkning av PAK FA (”Det framtida frontflyget”). Intresse för det ryska flygplanet har visats från många stater. Till år 2020 väntas sammansättning av exportversionen av T-50 att påbörjas.

Kärrans flygtekniska karakteristika är hemliga, men det är känt att den har det som krävs för att kallas femte generationens flyg. Alltså, att komma upp i en överljudshastighet utan efterbrännkammare (EBK), vara supermanövrerbar (med motorer med styrbar vektordragkraft, alltså vridbara motorer), svårupptäckt för radar och mångsidig i strid. På PAK FA är radarantenner och telekrigsutrustning integrerade. De första ger runtomsikt till piloten, de andra skyddar T-50 från fientlig radar och robotar.

torsdag 18 februari 2016

18/2 Radiolänk R-430 “osynlig” för fiendens telekrig

[image]
”Objedinjonnaja Priborostroitelnaja Korporatsija” (OPK, som ingår i Rostech) påbörjar serietillverkning av det moderna radiolänksystemet R-430, avsett för att bygga skyddade digitala sambandslinjer på avstånd upp till 1500 km. Systemet är praktiskt taget osårbart mot telekrigsmedel, och kan verka dolt från fientlig radiospaning och är bra skyddat från högprecisionsvapen.

R-430 fungerar tillförlitligt under svåra störförhållanden, även under kraftiga fientliga elektroniska motmedel. Den nya materielen kan utan operatör fjärrstyras och fjärrkontrolleras med frekvenshopp på telekommunikationslinjerna, vilket ger högkvalitativt samband utan avbrott.

”Utveckling och serietillverkning görs av vår koncern ”Sozvezdie”, - säger vice generaldirektör vid ”OPK” Sergej Skokov. System R-430 har unika möjligheter: det kan självständigt analysera den elektroniska omgivningen och möjligheter för sambandssystemet, utan medverkan av människa beräkna energin för utvalt linje. Det fungerar så, att om en eller flera stationer falerar, när någon zon får ”black out” och möjlig minskning av signalkvalitet, då väljer utrustningen automatiskt en alternativ väg för att sända data. Denna utrustning kan sättas på stationära objekt, såväl som på hjuldrivna eller banddrivna fordon, vilket gör det lätt att snabbt bygga ett radiolänksamband för alla ledningsgrupper som skall leda trupper”.

System R-430 har framgångsrikt genomgått statliga utprovningar, och visat hög säkerhet mot fientlig radiospaning och telekrig. Man använder en ny kodning av signaler, stöder samtidig operation på flera frekvensband, använder störningsskyddade regimer – undertryckta signaler, störningslika signaler, pseudo-slumpvis arrangemang av arbetsfrekvens och automatiserad reglering av effekten. Klarar temperaturer från +50 till -50 grader Celsius vilket gör det möjligt att använda R-430 såväl i sydliga regioner som i Arktis.

Systemet medger möjlighet att skilja bilarnas antenn och apparater på avstånd upp till 2 km, vilket garanterar doldhet och skydd för besättningar och huvudmarkstationen från hög-precisionsvapen. Till varje radiolänkstation ingår satellitnavigationsutrustning (GLONASS, GPS), VHF-station för tjänstesamband, liksom apparater för mörkerseende.

De första leveranserna av den nya materielen väntas komma under andra halvan av år 2016.

söndag 14 februari 2016

14/2 Utanför Pskov blir det stora luftlandsättningsövningar


I de stora ledningsstabsövningarna i Pskovs oblast, som skall genomföras under perioden 15 till 20 februari, kommer cirka 2500 luftlandsättare att deltaga, meddelas från Försvarsministeriet.

MOSKVA, 14 feb – RIA Novosti.  Cirka 2500 man ur luftlandsättningstrupperna kommer att genomföra ledningsstabsövningar i Pskovs oblast från 15 till 20 februari, meddelade press-tjänsten vid Rysslands försvarsministerium.
”Under övningarna är det tänkt att luftlandsättarna skall öva praktisk tillämpning under moderna förhållanden där luftlandsättning skall genomföras samtidigt eller sekventiellt, landsättning med fallskärm eller stormning (landsättning från helikopter på en oförbered plats från 2-3 meters höjd), - sägs i meddelandet.
Speciell uppmärksamhet under träningarna skall ges till organisation och uppsättning av luftförsvaret och uppbyggnad av logistik för framskjutna förband.
Militärerna kommer under övningarna att använda automatiserade systemet ”Polet-K” för ledning av trupper och eld på taktisk nivå, ledningsutrustning för artillerieldgivning, integrerat till det allmänna automatiska ledningssystemet (ASU) ”Andromeda-D”, nya sambandsmedel, system för tidig upptäckande av luftmål, drönare
Deltagandet i övningarna består av cirka 2500 luftlandsättare, tillsammans med mer än 300 enheter av pansarfordon, bilar och speciell materiel.