Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 21 augusti 2014

Frankrikes president: Inget hotar leverans av ”Mistral” till Ryssland

20 aug. 2014

Inget kan hindra Frankrike från att leverera till Ryssland två helikopterbärande fartyg av typen ”Mistral”, sade republikens president Francoise Hollande.
”Idag hotar inte sanktionerna leverans…Om det skulle dyka upp nya spänningar och omöjligt att hitta utvägar, så blir vi tvungna att besluta. Men än så länge är det inte tal om något sådant”, - sade Hollande i en intervju med tidningen Monde.
En hel rad länder är emot leveransen, inkluderande USA. Amerikanarna säger, att med tanke på situationen i Ukraina är det oacceptabelt att ens leverera en enda ”Mistral”.
Kontraktet om två ”Mistral” slöts mellan DCNS och ”Rosoboroneksport” år 2011. Summan uppgick till 1,2 miljarder euro. Det första fartyget –” Vladivostok” – skall tillföras ryska flottan år 2014, det andra – ”Sevastopol”- år 2015. Ryska sjömän har redan anlänt till Saint-Nazaire och börjat praktisk utbildning.

 

Polsk militärflygplan kränkte Rysslands gräns

 20 aug. 2014

Ett polskt militärflygplan kränkte ryskt luftrum i Vislenskij (Kaliningrad) bukten. Detta meddelar Polens kulturcentrum i Kaliningrad.
Man anmärkte, att ett räddningsflygplan Bryza (en polsk utveckling av Antonovs An-28, skriv.anm.) kränkte ryskt luftrum vid sök efter en försvunnen farkost. Under några sekunder flög kärran in på ryskt territorium – på sisådär 100-150 meters höjd.
En företrädare för Polens nationella säkerhetsministerium tillkännagav, att det inte rör sig om någon incident eller diplomatiskt missförstånd. Ryska sidan hade tidigare förvarnats om den polska sök- o räddningsoperationen i luften över bukten.

Källa: http://www.aviaport.ru/digest/2014/08/20/301961.html

”Admiral Vladimirskij” åker jorden runt

 19 aug 2014

Den 18 augusti påbörjades en jordenruntexpedition för besättningen på östersjöflottans oceanografiska forskningsfartyg ”Admiral Vladimirskij”. De väntas åter till Kronsjtadt om 125 dagar.

Avsikten med expeditionen är att korrigera havskartan, utföra omfattande havsforskningsundersökningar samt granska arbeten i rutten.

Leden går genom Östersjön, Nordsjön, Barents hav, norra sjövägen, Berings hav, norra Stilla havet.

Östersjömarinen genomför stor landstigningsövning

 18 aug 2014

I Kaliningrads oblast på övningsfält Chmeljovka genomförs den 20 augusti en taktisk övning med olika styrkor ur Rysslands östersjömarin (ÖM) med landsättning på en ”outrustad” strandremsa.
I meddelandet förtydligar Rysslands försvarsministerium, att i övningarna deltar 10 stridsfartyg, båtar och hjälpfartyg, mer än 500 man och 70 fordonb ur flottans kustförsvarsstyrkor.
Det blir en hel rad övningar med förberedelser och landsättning på en outrustad strand. Det börjar med ilastning av fordon och personal på flottans stora landstigningsfartyg, varifrån landstigning sker efter överskeppning till sjöss.
Landsättning från luften säkerställs från transportflygplan An-26 och räddningshelikopter Ka-27PS ur ÖM:s flyg.

Källa: http://www.navy.ru/news/navy/?ELEMENT_ID=169957

”Telnjásjkan” 140 år

 15 aug. 2014

Söndag den 17 augusti, ombord isbrytaren ”Krasin” uti Sankt Petersburg firar sjömanströjan [telnjasjka] sin födelsedag. Den legendariska sjömanströjan firar 140 år.
Födelsedagen räknas egentligen till 19 augusti 1874, då Storhertig Konstantin Nikolajevitj Romanov skrev under en order om införandet av en ny klädsel. De första ryska sjömanströjorna beskrevs enligt följande: ”Skjorta, stickad  bomull blandad med papper, färgen är vit med blå horisontella linjer, åtskilda med ett avstånd av en versjok [ 44 mm]. Det blå rändernas bredd – en fjärdedels versjok…Vikten skall vara minst 80 zolotnik [cirka 340 gram]
Från början fick endast sjömän på långfart dessa ” telnjasjkor”. ”Lågrankade” sjömän använde dessa tröjor endast på helgdagar eller efter landgång…. De blå och vita striporna motsvarar färgerna på ryska flottans Andreasflagg.

Källa: http://www.navy.ru/news/navy/?ELEMENT_ID=169906