Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 29 november 2013

29/11 Den svaga Ryska flottan?

Det finns svenska politiker som påstod att ryska flottan är svag och inget att oroa sig för. Men har man då tagit i vågskålen de över 70 nya fartyg som planeras, dvs fler fartyg är deras idag största flotta har.

Östersjöflottan, som är deras tredje största får nya tillskott och övar alltmer, ofta gärna mot svenska mål.

Och när Jänkarna gick mot Syrien och Ryssland flyttade fram sina schackpjäser i form av Svartahavsflottan och sade "ajabaja", så valde USA att backa, och "Jänken" om någon borde väl sitta på uppgifter om huruvida "Den Ryska björnen" är tandlös eller inte.

För den ryska örlogsflottans omrustning 2011-2020 avdelas över 150 miljarder dollar. Minst 100 fartyg inklusive 35 korvetter,15 fregatter, 20 ickestrategiska ubåtar och 8 strategiska ubåtar tas i bruk inom de kommande tio åren, Samt ca 30 mindre fartyg för speciella ändamål och antidiversionsbekämpning. innan 2016 skall ca 30 av dessa fartyg tagits i drift och tilldelats de olika flottorna.


      Ryska 520 Fedor Golovin, Vishnya class

I september 2013 kunde vi i SvD i en artikel läsa att Ryssland uppträder aktivt med signalspaningsfartyg i Östersjön och i synnerhet under den nyss avslutade marina övningen Northern Coast där Sverige deltog tillsammans med andra enheter under två veckors tid.

Det artikeln handlade om var inget annat än gammal skåpmat, det är väl bara det att pressen inte haft denna information kanske, och att hacka på det Svenska försvaret har ju blivit extra populärt igen efter påskhelgen 2013 då Ryssland gjorde flygföretag mot svenska mål. Att ryska signalspaningsfartyg uppträder i Östersjön är en del av normalbilden. Lika naturligt som att övriga Östersjöländer gör detsamma. Även Sverige har ett fartyg dedikerat för exakt samma uppgift, nämligen HMS Orion.

Att det ryska signalspaningsfartyget Fedor Golovin är aktivt under en stor internationell marinövning relativt nära ryskt territorium är mer en självklarhet än något märkligt. Fartyget är det första av sju fartyg av Vischnya-klassen varav två numera ingår i ryska Östersjömarinen. I signalspaningsdivisionen baserad i Baltijsk (Kaliningrad) ingår totalt fyra signalspaningsfartyg.

Men det är inte dåligt att pressen uppmärksammar detta, det är otroligt bra att det skrivs om detta och att eventuella svagheter inom det svenska försvaret kommer fram, det är så man lär sig, av incidenter. En annan anledning att det är bra att det tas upp är ju att det inte är onämnbart för oss svenskar att tala om att det faktiskt pågår underrättelseinhämtning mot vårt land, många tycks ju leva i tron om att eftersom Sovjetunionen fallit sönder så finns det inte något hot mot Svenska gränser längre. Fienden har bara bytt skepnad. Nu säger jag inte att det är är Ryssland som är den stora fienden, men att påstå att deras försvarsmakt är dålig och inte förmår något är en skrämmande missuppfattning.

Marininspektören tar upp den viktiga delen att de ryska signalspaningsfartygen inte sedan kalla kriget uppträtt väster om Gotland. Den detaljen är mycket anmärkningsvärd tillsammans med andra delar
som dock inte nämns i reportaget.

Aftonbladet använder ord som "spionfartyg" och är allmänt förvånade att fartyget Fedor Golovin på bilderna uppträder så nära Malmö så att man kan se Turning Torso. Reportern verkar vara helt omedveten om att Öresund är ett utlopp från Östersjön vilket alla fartyg, även ryska örlogsfartyg, har rätt att nyttja för att ta sig in och ut. Aftonbladets reportrar bör ta sig en titt på ett sjökort över Öresund och läsa dokument som Öresundstraktatet och havsrätt. Det är inte krångligare än så.

Att bedriva underättelseinhämtning genom signalspaning är inte olagligt. I synnerhet inte om det bedrivs från fartyg på internationellt vatten eller från flygplan i internationellt luftrum. Spioneri däremot, ordet som Aftonbladet slänger sig med, är i de flesta fall olagligt och därmed straffbart.

onsdag 27 november 2013

27/11 Rysk kopia på svenska Stridsbåt 90H


Ryska varvet Pella har kommit med en kopia  på den svenska stridsbåten 90H. Rykten har florerat om att Dockstavarven skall ha hjälpt till med konstruktionen, vilket Dockstavarvet nu dementerar i andra forum.

Den 15 augusti 2013 så släppte Pella i Leningrad sin första version av Projekt 03160 "Raptor" till den Ryska flottan. Man avser börja leverera stridsbåtarna till Ryska flottan bedömt under september 2014.

Likheterna är påtagliga mellan Stridsbåt 90H och ryska Raptor, den har dock några skillnader.

Raptor
Längd:              16.7 m
Bredd:              4 m
Djupgående:   0.85 m
Vikt:                 23 ton
Toppfart:        48 knop
Motor:             Vattenjet på 2000 hkr
Besättning:     2 man
Lastkapacitet: 22 man
Beväpning:      1 st tksp 14.5mm
                          2 st ksp pecheneg 7.62mm

Stridsbåt 90H
Längd:              15.9 m
Bredd:              3.8 m
Djupgående:   0.8 m
Vikt:                 20.5 ton
Toppfart:         40 knop
Motor:              Vattenjet på 2000 hkr
Besättning:      2-3 man
Lastkapacitet: 18 man
Beväpning:      3 st tung ksp


Filmklipp