Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 28 juli 2017

28/7 Ubåtar ”Petropavlovsk-Kamtjatskij” och Volchoj” kölsträckta

Kölsträckningsplattan för diesel-elektriska ubåten (DEPL) ”Volchov” vid ”Amiralitetsvarven”.
Vid ceremonin sade vice försvarsminister Jurij Borisov, att det går allt fortare att bygga ubåtar: ”Byggnationen av en ubåt går på mindre än 3 år”. Han sade även, att ”Amiralitetsvarven” fick kontraktet att leverera sex ubåtar i en hård konkurrens.Kölsträckningsplattan för DEPL ”Petropavlovsk-Kamtjatskij” vid ”Admiraltejskie verfi”

”Det är en glad händelse inför ”Flottans dag”, - påminde chefen för nybyggnation inom Flottan, konteramiral Vladimir Trjapitjnikov. – Vid ert varv kölsträcks två ”Warsjavjankor”, i Severodvinsk – den sista ubåten ur klassen ”Jasen”, i morgon vid varvet ”Pella” blir det sjösättning av robotbåten ur projekt 22800 ”Karakurt”. Det betyder att det finns ett stabilt arbete, som måste genomföras med hög kvalitet.
Guvernören för Leningrads oblast Aleksandr Drozdenko lovade, att regionen skall bli fadder över ubåten ”Volchov”.
Kontraktet att bygga sex DEPL ur projekt 636.3 ”Warsjavjanka” för stillahavsflottan skrevs under i september 2016 av generaldirektören för ”Amiralitetsvarven” Aleksandr Buzakov och vice försvarsminister Borisov under internationella militära tekniska forumet ”Armija-2016”.
De första två ubåtarna skall tillföras stillahavsflottan under 2019, under 2020 levererar varvet det andra paret av ”Warsjavjankor”. Serien skall enligt planerana vara avslutad år 2021.
Under år 2016 avslutade ”Amiralitetsvarven” en serie om sex ”Warsjavjankor” för svartahavsflottan.
Ubåtar ur klassen ”Warsjavjanka” är utvecklade för bekämpning av fientliga ubåtar och ytfartyg, samt även för försvar av marinbaser och kommunikationer till sjöss. Ubåtarna är 73 meter långa, 10 meter breda, har maximalt dykdjup om 350 meter, hastighet i u-läge – 20 knop, självständigt uppträdande – 45 dygn. De är beväpnade med sex torpedtuber kaliber 533 mm, minor och robotsystem ”Kalibr”.

torsdag 27 juli 2017

27/7 USN börjat bygga ledningscenter i Nikolajev, Ukraina

Byggnation av USN operationscenter i Nikolajev (Ukraina).


USA:s väpnade styrkor har i ukrainska Nikolajev börjat bygga ett operationscenter för ledning av 5:e ytfartygsbrigaden.
Det marina operationscentret byggs för ledning av marina, luft och kustkomponenterna, samt även för styrkor med specialoperationer.
På centret åligger att utveckla planer för operationer, ta beslut, ge order, leda styrkorna, logistok o.s.v.
Ett liknande center användes under internationella övningarna ”Sea Breeze 2017”, vilka genomfördes inom programmet ”Partnerskap för fred”. Då övade marina officerare från Ukraina praktiskt med sina kollegor från USA.
Den största delen blir den operativa sektionen, som består av två avdelningar: avdelningen för pågående operationer och avdelningen för framtida operationer.
Avdelningen för pågående operationer följer händelser, som pågår under 48 timmar. Den inkluderar även Flottans ledningscentral, som har direkt kontakt med fartyg till sjöss via operativa officerare och med alla övningskomponenter. Avdelningen för framtida operationer planerar i sin tur för truppernas verksamhet till 96 timmar.

27/7 Ryssar o kinesser övat fyra moment i Östersjön

Inom den rysk-kinesiska övningen ”Marin samverkan-2017” har idag (27 juli) taktiska grupper övat fyra moment i ett område i Östersjön. Detta skriver Rysslands försvarsdepartement.
Taktiska grupper till sjöss genomförde gemensamma övningar när det inspekterade ett misstänkt fartyg, räddade en person i vattnet, förde över torrlast till fartyg och assisterade ett fingerat nödställt fartyg.
Under inspektionsoperationen sattes ryska och kinesiska antiterrorgrupper, med hjälp av snabbgående båtar, ombord på räddningsbogseraren SB-123 och kinesiska supply-fartyget ”Lomachu”.
Under andra episoden genomförde ryska och kinesiska stridsfartyg sök och räddning av en specialmodell, som befann sig i vattnet.
Ett av momenten under den rysk-kinesiska övningen var att ge hjälp till ett fingerat nödställt fartyg, där ryska SB-123 bogserade kinesiska jagaren ”Chefej”, och kinesiska ”Lomachu” gav hjälp till ryska korvetten ”Steregusjtjij”.
Överföring av torr last till sjöss genomförde de ryska och kinesiska sjömännen med hjälp wires/vajrar, som var dragna mellan fartygen, och med fartygsbaserade helikoptrar Ka-27PS och 9S, som deltog i övningen.
Den 25 juli efter högtidliga ceremonier och fartygen gick till sjöss, bildades rysk-kinesiska taktiska fartygsgrupper vilka utförde artilleriskjutningar mot yt- och luftmål. I denna övning deltog marinflyg ur östersjöflottan, vilka simulerade luftanfall från en fingerad fiende.
Idag efter avslutat övningsprogram sätter den kinesiska fartygsstyrkan kurs mot Sankt Petersburg.

27/7 6:e generation stridsflyg kan ta ”radarfoto” av fiendens flygplan

Sjätte generationens flyg i Ryssland, vilka skall ersätta T-50, skall kunna göra ”radarfoton” av fiendens flygplan utan att personer bedömer typ och vapen. Detta meddelade i en intervju med TASS förste vice generaldirektören för företaget ”Radioelektronisk teknologi” (KRET) Vladimir Michejev.
Han säger, att KRET utvecklar ”radarfoton”, som redan finns i experimentmodeller, och redan finns i fullskaliga modeller. Den nya radarn kommer att avsevärt överglänsa befintliga radarstationer vad gäller kraft och avstånd.
”Enligt våra beräkningar, skall radio-optiska radarn kunna se avsevärt längre än befintliga radar. Och då vi kommer att belysa fienden på ett brett spektrum av frekvenser, så kommer vi att få nästan exakt position på fiende i rymden, och efter bearbetning får vi så gott som en fotografisk bild av den”, – sade Michejev.
Han förtydligade, att ”det är viktigt att bestämma typ (flygplan – TASS anm.): genast och automatiskt skall datorn kunna bestämma, att här flyger, t.ex., F-18 med konkreta typer av robotvapen”.
Den nya radarn har med sitt ultra-bredband och enorma frekvensbredd på mottagaren stora möjligheter att skydda sig från störningar.  Dessutom, skall den utföra uppgifter som störning (ry. REB – radioelektronisk strid), skicka data och fungera som ett kommunikationsmedel.
Nya optiska systemet
På sjätte generationens flyg skall det installeras ”det kraftiga mångspektrala optiska systemet, som jobbar på olika frekvensband – laser, infrarött, ultraviolett, optisk, men mycket större än det mänskliga synliga spektret”,  anmärkte Michejev.
I mars 2016 tillkännagav vice premiärminister Dmitrij Rogozin om, att man börjat arbeta med sjätte generationens jaktflyg.
Michejev har berättat, att det nya flygplanet skall göras i två varianter – med flygförare och i drönarvariant. De nya jaktflygplanen kommer att operera i ”flock”, som leds att ett flygplan med flygförare ombord. Drönarna kan komma bära elektromagnetiska vapen, flyg med hypersnabb hastighet, och gå upp i nära rymd.
Flygförar- och drönarvarianterna kommer att byggas på samma bas, men kommer att skilja sig inte bara på vapen och utrustning, utan även på det yttre.
KRET utvecklar för den nya jaktkärran även elektromagnetiska vapen.

27/7 Delegationer från USN och ryska VMF undviker incidenter till sjöss


Delegationer från US Navy (USN) och Rysslands flotta (VMF) har genomfört årliga konsultationer för att förebygga incidenter till sjöss.
Detta meddelade USN presstjänst på onsdagen (27 juli)
Man säger, att samtalen fördes under tisdagen i Newport (delstat Rhode Island). ”Dessa viktiga årliga översikter är professionella diskussioner, avsedda att förebygga incidenter mellan amerikanska och ryska fartyg och flygplan”, - sägs i ett kort tillkännagivande från US Navy.
Mekanismen för dessa konsultationer har pågått sedan 1972. Det förra mötet genomfördes 8 juni i Moskva.

onsdag 26 juli 2017

26/7 Rysslands VS fått brigad med ”Iskandrar”, 17 fpl o hkp samt 60 ”Kalibrar”Försvarsindustriella komplexet (ry. ”Oboronka”) har under andra kvartalet levererat till Rysslands Väpnade Styrkor (VS) ett brigadkomplekt ”Iskander-M”, 11 flygplan, 6 helikoptrar, 60 kryssningsrobotar ”Kalibr” och vapen och materiel, meddelade på onsdagen försvarsminister och armégeneralen Sergej Sjojgu.
”Under denna tid har företag inom det försvarsindustriella komplexet levererat till trupperna mer än 600 nya och 300 reparerade vapenmodeller, militär och specialmateriel”, - konstaterade Sjojgu.
Levererad materiel – brigadkomplekt av det operativ-taktiska robotsystemet ”Iskander-M”, 11 flygplan och sex helikoptrar, 9 radarstationer, mångfunktionella korvetten ”Soversjennyj”, två hamnbåtar, tung flytande kaj för ubåtar ur klassen ”Borej” och 60 kryssningsrobotar ”Kalibr” för marin basering.
”Nästa tekniska plats för det enhetliga rymdsystemet moderniserade ledningsplats har skapats” – tillade ministern.
Enligt vice försvarsminister Jurij Borisov, fick Rysslands Flotta under andra kvartalet även 42 torpeder, tre ubåtar, som genomgått reparation, en stor diversionsbåt och två jaktflygplan Su-30SM för marinflyget.
Han påminde om, att 26 juni genomförde atomubåtskryssaren ur projekt 955 ”Jurij Dolgorukij” ett robotskott ur undervattensläge med ballistiska roboten ”Bulava”, som slog ut ett mål på övningsfältet Kura.

26/7 Program för Flottans dag i Rysslands städer

Landets huvudparad genomförs i Kronsjtadt.

Centrala militära marina portalen har publicerat programmen för firandet av Flottans dag på söndagen 30 juli i olika ryska städer. En lista för de olika städerna finns publicerad på länken
För första gången i historien har till Finska viken kommit två atomdrivna fartyg – tunga atomrobotkryssaren ”Pjotr Velikij” och tunga strategiska atomubåten ”Dmitrij Donskoj”.
I Rysslands stora hamnstäder blir det också parader och andra verksamheter med anledning av Flottans dag.

Flottans dag i Sankt Petersburg
09:30 Högtidlig öppningsceremoni ombord kryssaren ”Aurora”.
10:00 Fartygsparaden börjar på floden Neva. I den deltar landstigaren ”Minsk”, lilla ubåtsjakt-fartyget ”Urengoj”, robotbåten ”Dmitrovgrad”, fregatten ”Admiral Makarov”, korvetten ”Stojkij”, diesel-elektriska ubåten ”Dmitrov”, landstigningsbåten ”1442”, patrullbåten ”Raptor”, antidiversionsbåten ”Gratjonok”, landstigningsbåten ”D-67”, hamnminsveparen ”RT-248”, kustminsveparen ”BT-115”, minjaktfartyget ”Aleksandr Obuchov”, robotbåten ”Tjuvasjija”, robotbåtarna ”Gejzer” och ”Serpuchov”.
I Kronsjtadt börjar dagen med samling i ”sjömanskyrkan” kl 08:30
10:00 – 12:00 Huvudparaden. I paraden deltar de små ubåtsjägarna ”Kazanets” och ”Zelenodolsk”, stora ubåtsjägaren ”Vitse-admiral KUlakov”, fregatten ”Admiral Gorsjkov”, korvetten ”Soobrazitelnyj”, stora landstigarna ”Aleksandr Sjabalin” och ”Ivan Gren”, diesel-elektriska ubåtarna ”Vladikavkaz”, ”Velikij Novgorod” och ”Kolpino”, robotkrysaren ”Marsjal Ustinov”, tunga strategiska atomdrivna ubåten ”Dmitrij Donskoj” samt tunga atomdrivna robotkryssaren ”Pjotr Velikij”.

tisdag 25 juli 2017

25/7 ”Dmitrij Donskoj” och ”Pjotr Velikij” till Kronsjtadt

Tunga atomdrivna robotkryssaren ”Pjotr Velikij”.

Tunga atomrobotkryssaren ”Pjotr Velikij” och världens största strategiska atomubåt ur projekt 941” Dmitrij Donskoj” gick in i Finska viken natten till tisdagen, 25 juli, och gick mot Primorsk. Detta meddelar Centrala sjömilitära portalen [TsVMP].
Fartygen har kommit till Östersjön för att delta i stora Flottparaden. ”Dmitrij Donskoj” och ”Pjotr Velikij” skall gå in till Kronsjtadt cirka 1400 moskvatid.

Tunga strategiska atomdrivna ubåtskryssaren ”Dmitrij Donskoj”.
14 juli genomfördes första övningen med 15 fartyg, som deltog i paraden. Besättningarna övade gemensamma manövreringar och rörelse i varandras kölvatten.
Dessutom kontrollerades sjömännens navigationskunskap i seglationsområdet och genomfördes sambandsövningar.
Robotkryssaren ”Marsjal Ustinov” och stora ubåtsjaktfartyget [BPK] ”Vitse-admiral Kulakov” lämnade Severomorsk 4 juli och påbörjade resan till östersjöflottan, för att förena sig med fartygen, som förbereder sig för den stora marina paraden. Totalt under firandet av Flottans dag i Sankt Petersburg och Kronsjtadt skall drygt 60 fartyg, av olika storlekar, delta.