Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 30 september 2014

Iran har börjat bygga nya ubåtar och jagare

25 sept 2014
Iran har börjat bygga nya jagare och ubåtar, sade chefen för flottan vid landets försvarsministerium general Ali Golamzade.
Han säger, att det rör sig om ubåtar med litet deplacement av klassen ”Fatech” och fyra jagare av klassen ”Moudzj”. En av dessa jagare – ”Sanchand” har ett deplacement om 1400 ton, utrustad med robotsystem av olika typer – kommer att sjösättas redan innan årsslutet, sade generalen.
Iranska journalitser frågade Ali Golamadze [ja, det är stavat olikt ovan. skriv.anm.], om det skall byggas ytfartyg, vilka är större till längd och deplacement än jagaren ”Dzjamaran” – första stridsfartyget, som byggts av iranska varvsarbetare. Det sjösattes i Persiska viken i februari år 2010. Dess tvilling ”Dzjamaran-2” tillfördes försvaret i december 2011. Deplacementet på dessa två fartyg – 1420 ton. De är utrustade med sjömålsrobotar och robotar ”mark – luft”, samt med torpeder, och med två kanoner och kulsprutor. Deras marschfart uppgår till 30 knop.
Som svar på journalisternas fråga, svarade general Golamzade, att de lokala specialisterna har nödvändig kunskap och god erfarenhet för byggnation av fartyg för Irans sjöstridskrafter. Han sade, ”de är fullt kapabla att skapa stora fartyg med mycket större deplacement, än jagare av klassen ”Dzamaran”. ”Dessutom, - underströk han, - finns nu möjlighet att börja bygga stora fartyg för Irans SSK ”bokstavligen flödande”.
Tiden för leverans av den första ubåten, byggd av iranska varvsarbetare, ”Fatech” flyttas hela tiden fram. Igår sade en företrädare för Irans SSK, att det skall ske inom de närmaste två månaderna. Samma tidsperiod är satt för sjösättning av den nya iranska jagaren ”Damavand”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar