Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 15 april 2015

15/4 Rysslands flotta fått ny självsökande torped

Bilden visar strategiska ubåten ”Dmitrij Donskoj” ur projekt 941.

Rysslands flotta har fått den nya djupgående självsökande torpeden ”Fizik”, som har en maximal skjutlängd om 50 kilometer.

”I slutet av förra året efter framgångsrika statliga tester tillfördes den nya djupgående värme-självsökande torpeden ”Fizik” [sv. fysikern] . Den kommer främst att tillföras ubåtar ur projekt 955 ”Borej”, 885 ”Jasen” och modifieringar av dessa, och med ökad tillverkning av dessa kommer även andra ubåtar inom Flottan att ombeväpnas”, - meddelar en källa vid Rysslands försvarsdepartement till TASS.

Han tillade, att serietillverkning av torpeden har redan påbörjats. Källan förklarade även, att ”Fizik” skall ersätta den gamla torpeden USET-80 med skjutavstånd 18 kilometer, som tillfördes Flottan redan under Sovjettiden, på 1980-talet. ”Torped USET-80 har redan tillförts de mest moderna atomubåtarna, som Flottan fått på senare tid, framför allt den första ”Borej” – ”Jurij Dolgorukij” och första ”Jasen” – ”Severodvinsk”. De skall nu bli av med dessa”, - underströk källan.

”Fizik” har utvecklats vid ”leningradskij” NII ”Morteplotechnika” sedan 1986. Inom ramarna för den skapades en ny modell värme (ånggas) långtgående torpeden UGST (Universalnaja Glubokovodnaja Samonavodjasjtjajasja Torpeda). 533-millimeterstorpeden UGST är utrustad med en stridsspets om 300 kilogram och är avsedd för bekämpning av fientliga ytfartyg och ubåtar på avstånd upp till 50 kilometer. Torpeden är utrustad med ett kombinerat system för akustisk självsökning, samt möjligt tillägg med telestyrning (från ubåten), meddelar Lenta.ru.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar