Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 5 januari 2015

5/1 Belgiens o Nederländernas FV skall samarbeta

Belgien och Nederländerna skall inom en snar framtid skriva under en överenskommelse om gemensam patrullering av de båda staternas luftrum, bekräftar Belgiens försvarsministerium.

Enligt massmedia, är detta nödvändigt av ekonomiska orsaker när flygvapnen (FV) i de bägge länderna ombeväpnar från F-16 till de nya F-35 – de dyra modellerna ur femte generationens flygplan.

Bryssel tänker köpa från USA 40 dylika maskiner tillverkade av Lockheed Martin, vilka kräver ett årligt underhåll till en kostnad av 283 miljoner euro – vilket är hälften av Belgiens försvarsbudget. Kostnaden för de nya jaktflygplanen gör att Nederländerna endast har råd med 37 stycken nya kärror, och den begränsade storleken av flygparken skapar problem att upprätthålla normal  luftstridsbevakning.

De bägge ländernas försvardepartement skrev ett brev om det ämnar samarbeta redan i oktober förra året. ”Det förväntas, att överenskommelsen blir underskriven i början av år 2015 och därefter ratificeras av parlamenten i Belgien och Nederländerna”, - citerar den belgiska tidningen Vif.
Multifunktionsflyget F-35 är ett av Pentagons dyraste projekt. 

Enligt militära bedömare, kostar det nästan 392 miljoner dollar för 2443 flygplan, där varje kärra kostar cirka 160 miljoner dollar. Men kostnaden för flygplanet kan komma att stiga på grund av ständigt uppkommande tekniska problem och förseningar, som redan försenat projekt med sju år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar