Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 8 november 2016

8/11 Ny modifierad OTH-radar för Ryssland Flotta

 

UPPDATERAD 2016-11-22 14:20

För Rysslands sjöstridskrafter pågår en utveckling av OTH-radar (“bortom horisonten-rr) ”Podsolnych” med förbättrade möjligheter att kontrollera kustzoner och större skydd mot störningar.
 
”Vi utvecklar en framtida radar ”Podsolnuch-Ts”. Det blir en moderniserad variant av den tidigare tillverkade radarn”, - sade till ”Interfax” på tisdagen generaldirektören för NPK ”Nautjno-issledovatelskij institut dalnej radiosvjazi” (”NIIDAR”, ingår i ”RTI”) Aleksandr Miloslavskij.

RLS (radarn) ”Podsolnuch” kan kontrollera 200-nautiskamila- kustzonen. Radarn kan samtidigt i automatiskt läge upptäcka objekt bortom horisonten, målfölja och klassificera upp till 300 sjömål och 100 luftmål, bestämma dessas läge och skicka målinvisning till fartyg och luftförsvaret.

”Podsolnuch-Ts” skiljer sig från föregångaren genom att kunna arbeta på större distanser och mycket effektivare störskydd, meddelade utvecklarna.

I juli sade chefen för direktörsrådet vid OAO ”RTI” Sergej Boev till ”Interfax”, att under år 2017 planerar Rysslands försvarsministerium inköp av några RLS ”Podsolnych”, vilka främst skall placeras ut i Arktis, men även i södra och västra gränserna av Ryssland.

Radar ”Podsolnuch” genomgick statliga tester år 2006. För närvarande finns tre stationer aktiva – en i Ochotska havet, en andra vid Japanska, den tredje vid Kaspiska.

Till sommaren (möjl. i somras, ry. letom) sade en källa till ”Interfax”, att ryska militärer, som kompensation för ökad militär NATO-aktivitet, under år 2017 planerar sätta upp  ”Solrosor/Podsolnuch” i Östersjön och Svarta havet.


Ni som är radioamatörer kan ha uppfattat störningar redan, en nybyggd "Rysk hackspett".
På frekvensbandett 9.2-19.745 MHz . Pulse repetition rate är 50 pulse per sekund, bandbredden ungefär 14 kHz.
Signalen låter liknande vad som kallades "Den Ryska Hackspetten", en Sovjetiskt radarsystem Duga-3 som var operativ mellan 1976 till 1989.

Kontayner:
Mottagarannexet 8 km sydväst om Kovylkino, Mordovia, Ryssland 53.9841°N 43.8427°E
Sändarannexet: 5 km norr om Gorodets stad, Nizhegorodskaya oblast', Ryssland 56.69328°N 43.48625°E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar