Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

söndag 13 april 2014

US Navy har nu namngett det mest futuristiska skeppet.

USS Zumvalt

Den amerikanska marinen döpte USS Zumwalt igår lördag, en 7 miljarder $ stealth jagare som har en otrolig mängd funktioner som inte setts i något annat fartyg i flottan.

Jagaren är byggd av General Dynamics och Zumwalt DDG-1000 kommer vara marinens största jagare. Zumwalt DDG-1000 är tänkt att ersätta den föråldrade Spruance-klass jagare som redan tagits bort.

Zumwalt DDG-1000 har teknik ombord för att upptäcka ubåtar, minröjning och även agera kustförsvar med låg-höjd missiler som undgå radar, artilleri, och till och med en elektromagnetisk "Rail-Gun", som för närvarande är under utveckling.

"Dopet av USS Zumwalt representerar början på en annan era av tjänstgöring för detta stora namn," sade marinsekreteraren Ray Mabus i ett uttalande. "Precis som amiral Elmo R." Bud "Zumwalt hjälpt till att forma vår marin som den 19: e marinchefen, kommer DDG-1000 bidra till att forma framtiden för yt-stridsfartyg."

Jagaren "har teknik som kommer att gynna marinen för många år framöver, framför allt dess totala Ship Computing Environment - en enda, säkert nätverk som styr allt från radar till vapen", sade en talesman för Raytheon i ett mejl.

Trots att fartyget har en stridsledningscentral i standardutförande som de flesta fartyg har - med den senaste tekniken i sina konsoler och kommunikationsutrustning, är Zumwalt unikt i att ha säkra nätverk som gör att fartygets kapten att styra alla typer av system oberoende vart ombord han befinner sig.

Fartygets stridsledningscentral

Vad kan fartyget göra?

Fartyget är i grunden som en schweizisk armékniv för uppdrag i framtiden, eftersom den är skräddarsydd för varaktiga operationer mot mål till sjöss eller på land, stöd av specialtrupper, och har tillräckligt med kraft och teknik ombord att grundas i system marinen fortfarande testar - som laservapen, maskingevär och avancerad radarspårning för ballistiska missiler.

Fartyget är också praktiskt taget osynlig i vattnet. Dess futuristiska linjer tjänar till att upprätthålla sin stealth, eftersom fartyget skulle ses på en fiendes radarskärm som något annat än en liten fiskebåt. Det har också Raytheon's integrerade 'Undersea Warfare' ekolod, en sofistikerad uppsättning sensorer för anti-ubåt och torped försvar.

Datorer och automatiserade system innebär också mindre besättning ombord. En typisk Arleigh-Burke klass jagare kräver 210 sjömän, medan Zumwalt kräver bara 130 sjömän för att driva det, plus ytterligare 28 för flygverksamheten (fartyget har en helikopterplatta stor nog för två helikoptrar eller en helikopter och en vertikal start drönare).

Om systemen ombord inte övertygar dig om dess futuristiska egenskaper, kan mannen som ansvarar för fartyget att göra det. Skepparen på Zumwalt blir ingen mindre än en verklig Kapten James Kirk, även om han uppenbarligen inte något annat samband med den fiktiva Kirk från "Star Trek" än namnet. 

Naturligtvis allt detta högteknologiska redskap inte billigt: Den ursprungliga kostnadsberäkningen var cirka $ 3,8 miljarder men som går upp till $ 7 miljarder På grund av höga kostnader i forskning och utveckling. Där uppstod ett problem som tvingade flottan att sänka sin beställning från 32 av dessa fartygstyper till bara tre.

Ändå kommer Zumwalt utan tvekan vara den mest tekniskt avancerade och dödliga krigsfartyget på vattnet när det äntligen lämnar hamn och dess minskade besättning och omfattande automationssystem faktiskt skall minska driftskostnaderna.

Fartyget beräknas slutlevereras till marinen senare i år, där den sedan kommer att genomgå tester till att bli operativt omkring år 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar