Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 14 april 2014

Amerikas privata armeér i Ukraina?


Det kommer meddelanden från Donetsk om nya förband amerikanska legosoldater som nyligen landat på stadens flygplats. De påstås ha kommit för att ”stabilisera” regionen på Kievregeringens order. Amerikanska och brittiska medier skriver om upp till 1 800 personer som Kiev skickat till sydöstra Ukraina.

Oftast talar man om de amerikanska säkerhetsföretagen Blackwater och Greystone. Blackwater existerar i själva verket inte längre. Företaget har bytt flera namn och heter numera Academi. Det är världens största privata armé, medan Blackwater är bara ett av arméförbanden. De båda företagen som kan samla 5000-10000 legosoldater får 90% av sina beställningar från det amerikanska statsdepartementet, Pentagon, Vita huset.

Greystones taleskvinna Tiffany Anderson sade den 10 april att företaget aldrig skickat några soldater till östra och södra Ukraina. Men det finns få som tror på det.

Blackwater och Greystones stridsförband består vanligen av 100-300 soldater. Det betyder att sex förband redan är framme i Ukraina. En soldat tjänar från 300 till 1 500 dollar om dagen. Enligt brittiska tidningar kostar det 8 miljoner dollar om månaden för Ukraina att hyra privata arméer.

Andrej Popov, överstlöjtnant i en ryska specialtjänst, säger att det är väldigt svårt att känna igen legosoldater från Greystone och Blackwater. De är alltid förklädda till lokala poliser eller specialstyrkor:

"I Ukraina har de samma vapen som specialstyrkorna: Kalasjnikov automatgevär, Makarov pistoler, skyddsvästar av samma typ som ukrainska soldater har. Den enda skillnaden är kommunikationsanordningar. De har hemliga kommunikationskanaler, vilket är det enda tecknet på att de inte är från Sokol. Ytterligare en skillnad kanske: inga känslor som stör deras arbete. Därför brukar de användas vid behovet av att slå ner protester."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar