Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 27 maj 2014

Stora NATO-övn. ”Vårstormen” avslutade i Estland


Den stora NATO-övningen ”Vårstorm” i Estland, där cirka sex tusen man från åtta Nordatlantiska allians-länder deltog, avslutades på fredagen [ 23 maj 2014] på stadion i den lilla staden Otepää, meddelade landets Försvarsstab.

Vid ceremonin framträdde befälhavaren för Estlands försvarsstyrkor general Richo Terras.

Övningen ”Vårstorm” har pågått från 5 till 23 maj i sydöstra delen av Estland inte långt från gränsen med Ryssland. Från 16 maj pågick den parallellt med NATO-övningarna ”Steadfast Javelin” och ledningen övergick till NATO:s förenade styrkor i ”Brunssum” (Nederländerna).

Övningarna är de största i det fria Estlands historia. I dessa deltog cirka sex tusen militärer, varav rekordmånga militärförband från NATO-länder: ett kompani infanterister från brittiska Lancasterregementet, ett infanterikompani från Lettland, ett kompani från USA:s armés 173 luftlandsättningsbrigad, ett spaningsdetachement från Litauens armé. Efter manövrarnas avslutning kvarstannar de amerikanska luftlandsättarna i Estland till 2014 års slut.

I manövrarna deltog även tre stridflygplan Su-22 och ett transportflygplan CASA från Polens flygstridskrafter, polska luftförsvarsförband med luftvärnrobotsystem SA-8. Förutom polackerna, så deltog även luftvärnare från Belgien. För första gången i övningarna deltog en grupp med specialister på cyberskydd från Frankrike.

Källa: http://www.aviaport.ru/digest/2014/05/23/288947.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar