Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 28 maj 2014

”Vertoljoty Rossii” ska bygga hkp för Arktis


22 maj 2014
Holdingbolaget ”Vertoljoty Rossii” [Rysslands helikoptrar], utvecklar en helikopter, vilken skall användas i Arktis, meddelades på torsdagen den 22 maj vid mässan HeliRussia-2014 i Moskva av generaldirektören för holdingbolaget Aleksandr Michejev.

Tidigare har ryska försvaret meddelat, att Ryssland planerar en flyggrupp i Arktis med 14 luftfartyg (12 helikoptrar och två flygplan), de skall baseras vid flygplatserna i Murmansk, Vorchuta, Norilsk och Anadyr.

Under senare år har Ryssland aktivt börja ta till sig de norra territorierna, och samtidigt börjat utveckla Nordostpassagen, vilken blir ett alternativ till de traditionella rutterna mellan Europa och Asien. För att skydda ryska intressen i Arktis har en hel rad åtgärder tagits, även av militär karaktär, efter att ha tagit i beaktande det ökade intresset från NATO-länder.

I början av april gav president Vladimir Putin i uppgift till FSB [Rysslands federala säkerhetstjänst, Федеральная Служба Безопасности] att utveckla infrastrukturen för gränsbevakningen i Arktis, i början av maj landsatte Rysslands luftlandsättningstrupper personal i närheten av Nordpolen – vilket var första gången i historien som man landsatte på flytande isflak inom ramarna för en evakuerings-räddningsoperation.

Källa: http://flotprom.ru/news/?ELEMENT_ID=166239

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar