Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 12 februari 2015

12/2 Korvett ”Stojkij” har problem med dieselgeneratorer

Bilden visar korvetten ”Stojkij”

På östersjömarinens (ÖM) korvett ”Stojkij” strejkade tre av fyra dieselgeneratorer. En källa vid ÖM säger till Centrala Marina Portalen, att problemen med dieselgeneratorerna påbörjades efter leveransen till Flottan, men att de lösts på plats med hjälp av egen personal och varvsfolk.

”Det kom folk från varvet ”Severnaja verf” och reparerade, och vi hjälpte dem”, - sade en sjöman från korvetten. Större problem dök upp under senare hälften av hösten.

”Stojkij” påbörjade en resa från Petersburg mot Baltijsk med endast två fungerande dieselgeneratorer. Den tredje strejkade redan till sjöss. ” 13 november lämnade vi Piter och gick mot Baltijsk. Vi hade då två fungerande dieselgeneratorer, efter ett dygn brann ytterligare en och vi gick med en till Baltijsk fram till den 19 november”, - meddelade besättningsmannen.
Att tre dieselgeneratorer är ur funktion bekräftar även två källor inom Rysslands Flotta. En av dessa tillägger, att efter haverierna i november har inte fartyget gått ut till sjöss. Om de befintliga problemen på fartyget berättar även en källa vid Norra varvet/Severnaja verf. Presstjänsten vid ÖM känner inte till problemen. 

Sjömilitäre experten Valerij Valkov säger, att fabriksgaranti på tekniska prylar till försvaret ges som regel under fem år. Om orsaken till problemen kan hänföras till operatörsfel, då kan leverantören frånskriva sig garantin.
Enligt öppna källor är tillverkaren av dieselgeneratorerna till korvetter ur projekt 20380 OAO ”Kolomenskij zavod”. Några kommentarer därifrån har inte gått att fås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar