Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 9 februari 2016

9/2 Israel har visat robotiserad ubåtsjaktbåt

autonoma ubåts- och minjägaren ”Seagull”.

I Israel har man visat en prototyp till en självgående ytvattensfarkost ”Seagull”, som skall användas för bekämpning av ubåtar och minor.
Båten kan utan besättning under fyra dygn patrullera havsområden upp till 100 km från baseringsplatsen.
Analysprogrammet till båtens sonarer är baserat på data från 135 atomubåtar, 315 diesel-elektriska ubåtar och ubåtar med luftoberoende huvudmaskiner, liksom ett hundratal miniubåtar och undervattensfarkoster. Nästan 50% av studerade flottors ubåtar kommer från länder, som inte tillhör NATO.
Kostnaden för en båt uppskattar tillverkaren – företaget Elbit Systems – till 220 miljoner dollar. Utvecklarna tror, att två av dessa robotiserade båtar kan under ubåtsjakt ersätta en av flottans fregatter.

Längden på båten uppgår till 12 meter. Den är utrustad med två motorer, vilka kan ta upp båten till en hastighet av 32 knop. Vilken beväpning som finns ombord meddelas inte, men på tillverkarens video (se länk nedan)  kan man i fören på båten se en artillerianläggning.

Video: https://youtu.be/5F2oK0o-wyQ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar