Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 31 maj 2016

31/5 För NM och ÖM planeras en serie diesel-elektriska u-båtar


Ubåt på stapelbädden

Rysslands Flotta diskuterar byggnation av icke-atomdrivna ubåtar ur femte generation för Norra marinen (NM) och Östersjömarinen (ÖM). Detta meddelade på tisdagen, 31 maj, vice marinchef viceamiral Aleksandr Fedotenkov.
Vid sjösättningsceremonin av ubåten ”Kolpino”, som avslutar serien om sex ubåtar ur projekt 636.3 för svartahavsflottan, förtydligade Fedotenkov, att frågan om att bygga ubåtar ur ett nytt projekt kommer att diskuteras i detalj efter slutförandet av serien ur projekt 636.3 för Stillahavsflottan.
Tidigare har meddelats, att Ryssland påbörjat utveckla en icke atomdriven ubåt ur femte generationen. Projektet har fått namnet ”Kalina”. Den viktigaste nyheten på ubåten – luftoberoende huvudmaskin. Det gör den avsevärt mindre sårbar, då ubåten kan vara upp till tre veckor under vattenytan utan att gå till ytläge för att ladda batterierna.
Det sägs, att den ryska utvecklingen skiljer sig principiellt från utländska varianter genom att producera vätgas. För att inte bära renad gas ombord, är maskinen förberedd att få väte med hjälp av omvandlat/reformerat dieselbränsle. 
Experiment-konstruktörsarbetena för att bygga den nya ryska ubåten ”Kalina” kan komma att påbörjas redan år 2017.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar