Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 18 februari 2016

18/2 Radiolänk R-430 “osynlig” för fiendens telekrig

[image]
”Objedinjonnaja Priborostroitelnaja Korporatsija” (OPK, som ingår i Rostech) påbörjar serietillverkning av det moderna radiolänksystemet R-430, avsett för att bygga skyddade digitala sambandslinjer på avstånd upp till 1500 km. Systemet är praktiskt taget osårbart mot telekrigsmedel, och kan verka dolt från fientlig radiospaning och är bra skyddat från högprecisionsvapen.

R-430 fungerar tillförlitligt under svåra störförhållanden, även under kraftiga fientliga elektroniska motmedel. Den nya materielen kan utan operatör fjärrstyras och fjärrkontrolleras med frekvenshopp på telekommunikationslinjerna, vilket ger högkvalitativt samband utan avbrott.

”Utveckling och serietillverkning görs av vår koncern ”Sozvezdie”, - säger vice generaldirektör vid ”OPK” Sergej Skokov. System R-430 har unika möjligheter: det kan självständigt analysera den elektroniska omgivningen och möjligheter för sambandssystemet, utan medverkan av människa beräkna energin för utvalt linje. Det fungerar så, att om en eller flera stationer falerar, när någon zon får ”black out” och möjlig minskning av signalkvalitet, då väljer utrustningen automatiskt en alternativ väg för att sända data. Denna utrustning kan sättas på stationära objekt, såväl som på hjuldrivna eller banddrivna fordon, vilket gör det lätt att snabbt bygga ett radiolänksamband för alla ledningsgrupper som skall leda trupper”.

System R-430 har framgångsrikt genomgått statliga utprovningar, och visat hög säkerhet mot fientlig radiospaning och telekrig. Man använder en ny kodning av signaler, stöder samtidig operation på flera frekvensband, använder störningsskyddade regimer – undertryckta signaler, störningslika signaler, pseudo-slumpvis arrangemang av arbetsfrekvens och automatiserad reglering av effekten. Klarar temperaturer från +50 till -50 grader Celsius vilket gör det möjligt att använda R-430 såväl i sydliga regioner som i Arktis.

Systemet medger möjlighet att skilja bilarnas antenn och apparater på avstånd upp till 2 km, vilket garanterar doldhet och skydd för besättningar och huvudmarkstationen från hög-precisionsvapen. Till varje radiolänkstation ingår satellitnavigationsutrustning (GLONASS, GPS), VHF-station för tjänstesamband, liksom apparater för mörkerseende.

De första leveranserna av den nya materielen väntas komma under andra halvan av år 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar