Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 28 mars 2016

28/3 Vapenhandeln täcker Rysslands utgifter för syriska operationen



Su-34



Efter de avslutade operationerna i Syrien har Federala Tjänsten för Militär-Tekniskt Samarbete (FSVTS) fått förfrågningar från en rad länder i Asien och Afrika om köp av militär flygmateriel, skriver Kommersant med hänvisning till källor inom FSVTS. Enligt bedömningar av tidningen kan de nya kontrakten överstiga kostnaden för det ryska deltagandet i konflikten.

I december 2015 uttryckte Algeriet önskan att köpa ryskt attackflyg. Det talades om köp av 12 flygplan Su-32 (exportversionen av Su-34) till en summa av minst 500 miljoner dollar. Algeriet väntas också vara intresserad av jaktflygplanet Su-35S.



”Intresserade av Su-35 är även Indonesien, Vietnam och Pakistan. Indonesien och Vietnam vill komplettera Su-35 till tidigare köpta Su-30MK2, och då talar Djakarta om tio maskiner, och Hanoi tänker köpa en division (ry. eskadrilj). 

I bägge fallen rör det sig om kontrakt som överstiger 1 miljard dollar. Pakistan kan komma att köpa upp till 6 dylika maskiner (500 miljoner dollar). 

Totalt, anser experter, kan marknadseffekten av operationerna i Syrien ge kontrakt på upp till 6-7 miljarder dollar (runt 420-490 miljarder rubler med dagens kurs)”, - enligt Kommersants analytiker.
Rysslands aktiva deltagande i Syrien avslutades 15 mars. Det belastade den federala budgeten med 33 miljarder rubler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar