Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 3 maj 2016

3/5 På Krim skall robotbåt ur ny generation kölsträckas

Modell av MPK (liten robotbåt) ur projekt 22800.

En liten robotbåt ur en ny generation (projekt 22800) med högprecisionsrobotvapen, skall kölsträckas vid varvet ”More” i Feodosia på Krim den 10 maj. Vid kölsträckningsceremonin skall företrädare för Flottans högsta ledning delta. Fartyget har fått namnet ”Sjtorm”. Detta meddelar kommendör Igor Dygalo vid Flottans presstjänst på Försvarsministeriet.


Robotbåten är ett projekt från konstruktörsbyrån ”Almaz”. Den har ett deplacement om cirka 800 ton och kommer upp i hastigheter över 30 knop, utrustad med högprecisionsrobotvapen och moderna artillerisystem. ”Båten har hög manöverförmåga samt överbyggnad och skrov som ger låg radarprofil. Hon kan lösa uppgifter till sjöss upp till 3000 nautiska mil från sin bas”, - förklarade Dygalo.
I december 2015 kölsträcktes två fartyg ur detta projekt ”Uragan” och ”Tajfun” vid varvet ”Pella” i Leningrads oblast. Då sade vapenchefen inom Rysslands Flotta viceamiral Viktor Bursuk, att i en nära framtid skall mer än 10 små robotbåtar av analog typ byggas i Ryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar