Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 29 november 2016

29/11 Litauens SSK förstärkts med en ”Flyvefisken”



Korvett ur Flyvefisken-klass (P14 ”Auksjtajtis”, sv. Högländaren, Litauens SSK

Litauens försvarsministerium har tillkännagivit om att sjöstridskrafterna (SSK) skall förstärkas med en korvett P15 av ”Flyvefisken”-klass, som tidigare avförts från Danmarks SSK och nu har köpts av Vilnius.

http://www.armstrade.org/ meddelar, att fartyget kommer till Klajpeda i december, och att namngivningsceremonin skall genomföras i januari 2017.


Korvetten ur ”Flyvefisken-klass skall ersätta den i Norge byggda och i cirka 50 år använda patrullbåten ”Selis” av Storm-klass ur litauiska Flottans patrulleskader.
Fartyget ”Havkatten” av Flyvefisken-klass byggdes år 1988, tillfördes Danmarks SSK i november 1990, överförd till Litauen enligt en överenskommelse, som inkluderar leverans av två hydroakustiska stationer för att utrusta korvetter. Totala summan av försäljningen uppgår till 6,5 miljoner euro.

P15 blir det fjärde fartyget av Flyvefisken-klass i Litauens SSK. De första två  - P11 ”Zjemajtis” (sv. Lågländaren) och P12 ”Dzukas” – såldes till Litauen i maj 2008 respektive januari 2009. Innan leverans genomgick fartygen reparation, vilken inkluderade modifiering, installation av sambandssystem och byte av huvudmaskiner. Det tredje fartyget, P14 ”Auksjtaitis”, anlände till Klajpeda i januari 2010.

Fartyg ur klassen Flyvefisken används för patrullering av territorialvattnet och den ekonomiska zonen, genomförande av sök- och räddningsoperationer, eskortering och andra uppgifter.
Totalt byggdes 14 korvetter ur klassen Flyvefisken i Danmark med det innovativa modulsystemet och tillfördes SSK under perioden 1987 – 1996.

Data:
Klassen är 54 meter långa,
9 meter breda, 
djupgående 2,6 m. 
Deplacement 450 ton. 
Maximal hastighet upp till 20 knop. 
Seglationslängd upp till 2400 nautiska mil vid en fart om 18 knop.
Besättningen varierar från 20 upp till 30 man, beroende på uppgift. 
Fartyget kan utrustas för minsökning med fjärrstyrda uv-apparaten ”Dabl Igl” (Double Eagle?), 76-mm artilleri-anläggning ”Super Rapid” och grovkalibriga kulsprutor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar