Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

fredag 19 februari 2016

19/2 PAK FA har satt rekord

[image]Ryska femte generationens stridsflyg T-50 (PAK FA) har under tester satt nytt rekord i att lyfta snabbt, meddelade ”sajten” AirForce – Swords Of Sky.

Flygplanet intog höjd med hastighet 384 meter på en sekund. Med en sådan hastighet skulle det ta sig upp på Everest topp på 23 sekunder, skriver portalen.

T-50 genomgår statliga provprogrammet – även med vapen. Enligt Rysslands flygvapenchef Viktor Bondarev skall under 2016 byggas det sista, 11:e flygplanet ur testpartiet. Flygfabriken i Komsomolsk-na-Amure är nu berett att börja serietillverkning av PAK FA (”Det framtida frontflyget”). Intresse för det ryska flygplanet har visats från många stater. Till år 2020 väntas sammansättning av exportversionen av T-50 att påbörjas.

Kärrans flygtekniska karakteristika är hemliga, men det är känt att den har det som krävs för att kallas femte generationens flyg. Alltså, att komma upp i en överljudshastighet utan efterbrännkammare (EBK), vara supermanövrerbar (med motorer med styrbar vektordragkraft, alltså vridbara motorer), svårupptäckt för radar och mångsidig i strid. På PAK FA är radarantenner och telekrigsutrustning integrerade. De första ger runtomsikt till piloten, de andra skyddar T-50 från fientlig radar och robotar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar