Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 12 mars 2014

12/3 NATO skickar AWACS-flygplan längs Ukrainas gräns


Ledningen för NATO tillkännagav den 12 mars att de skickar två AWACS-kärror för flygning längs Ukrainas gräns, skriver Associated Press.

Kärrorna kommer att flyga längs gränsen i Rumänien och Polen, vilka är medlemsländer inom NATO-alliansen. De kommer inte att flyga in i ukrainskt luftrum.

Flygplanen kan följa luftläget över ett territorium om cirka 300 000 kvadratkilometer.

Dessutom har amerikanska F-16 anlänt till Polen för patrullering av luftrummet. Enligt NATOs planer, kommer ytterligare flygstridskrafter från alliansen länder till Polen och Rumänien för att deltaga i övningarna.

Utgrupperingen av extra flygstridskrafter längs Ukrainas och Rysslands gränser genomförs mot bakgrund av den spända situationen på Krim, där parlamentet antagit en deklaration om statlig självständighet. Dokumentet har bara erkänts av Ryssland, Kiev och Väst anser det vara olagligt. Den 16mars genomförs på Krim en folkomröstning om en möjligt anslutning till den ryska federationen. Ukraina och västländer anser detta vara olagligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar