Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 10 mars 2014

10/3 USA har förflyttat styrkor till Polen, 12 F-16 och 300 man.



De gemensamma amerikansk-polska manövrarna är utökade med anledning av den spända situationen i Ukraina. USA överför till Polen 12 jaktflygplan och 300 militära man.

Mot bakgrund av krisen i Ukraina överför USA till Polen 12 jaktflygplan F-16 och 300 militärer. De skall deltaga i de gemensamma amerikansk-polska manövrarna, som påbörjas 13 mars, meddelade på söndagen, den 9 mars, försvarsdepartementet i Warszawa.

En företrädare för departementet anmärkte, att dessa manövrar har varit planerade sedan länge, men ”i samband med den spända politiska situationen” i Ukraina har man beslutat skynda på och utöka dessa. Den 6 mars överförde USA sex jaktflygplan F-15 till Polens grannland Litauen. Litauens försvarsminister Jonas Olekas har tillkännagivit, att förflyttningen av dessa flygplan är ett svar på ”den ryska aggressionen i Ukraina och den förhöjda militära aktiviteten i Kaliningrad”.

NATOs flygplan patrullerar regelbundet luftrummet över Estland, Lettland och Litauen, vilka ingår i den Nordatlantiska alliansen, men har själva inget effektivt stridsflyg. Polen förfogar över 48 jaktflygplan F-16, meddelar nyhetsbyrån AFP.

Källsajt «Deutshe Welle» 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar