Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 17 mars 2014

Ryssland och Sverige vill ha stabilitet i Arktisregionen


Rysslands generalstabschef – förste vice försvarsminister i ryska federationen armégeneralen Valerij Gerasimov har under ett möte i Moskva med Sveriges överbefälhavare general Sverker Göransson diskuterat olika aspekter av militärt samarbete, framför allt i Östersjön och Arktis.
”Vi diskuterade förhållande i Östersjön och Arktis. Som två arktiska länder, är vi mycket intresserade av det militär-politiska läget och framförallt stabilitet i denna region”, - sade V.Gerasimov efter samtalen med den svenske militärbefälhavaren.
Han tillade, att parterna även diskuterade ”nuvarande läget och framtida militärt samarbete mellan våra länder, och även säkerhetsläget i andra regioner”.
”Allmänna meningen är, att militärt samarbete mellan de väpnade styrkorna i våra stater utvecklas”, - sade generalstabschefen.
Han uttryckte förhoppning, att besöket i Ryssland av den svenske militärchefen skall medverka till ytterligare utveckling av detta samarbete, han påminde om, att en svensk militär delegation skall besöka Rysslands Norra flotta.
S. Göransson i sin tur sade, att parterna under samtalen diskuterat ”militära frågor av gemensamt intresse, rörde vid olika aspekter av samarbete mellan våra länder i Östersjön och Arktis”.
Han sade också, att Sveriges erfarenheter från reformeringen av sina Väpnade styrkor skulle kunna vara nyttiga för Ryssland.
”Även om varje land är unikt, och således, bör handla enligt eget huvud, så ser jag gemensamma linjer i reformerna, som genomförts i våra länder. Därför bör vi lära av varandra, dela erfarenheter, vilket vi idag gjort med general Gerasimov”, - sade den svenske militäre ledaren.
Han påminde om, att detta är redan hans andra möte med generalstabschefen under 2013 och hans första besök i Ryssland i egenskap av svensk militär överbefälhavare.
Under samtalen mellan Gerasimov och Göransson, vilka genomfördes vid Rysslands försvarsministerium, deltog Sveriges ambassadör i Ryssland Veronika Bard Bringéus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar