Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 8 juli 2014

8/7-14 Bomb hittad i Baltijsk hamn


I Baltijsk krigshamn (Kaliningrads oblast) har en 250-kilos flygbomb FAB-250 från Andra värlskriget hittats, meddelar lokala Räddningstjänsten.

Flygbomben hittades under rensning och muddring av bottnen på kanalen i farvattnet vid krigshamnen. Samma dag forslades den till Parvdinsk militära skjutfält av sappörer/minröjare från specialorganisationen ”Forpost Baltiki pljus”, sade jourhavande till ITAR-TASS korrespondent.
Bomben användes troligen när sovjetiskt flyg i april 1945 bombade tyska Pillau (idag Baltijsk) under Ost-Preussiska anfallsoperationen.  Under 70 år har den inte exploderat.

Sedan början av år 2014 är detta den fjortonde flygbomben, som hittats och destruerats i Kaliningrads oblast. Enligt bedömningar från experter innehåller jorden i Rysslands yttersta västpunkt ytterligare upp till en halv miljon olika explosiva prylar från kriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar