Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 4 januari 2016

4/1 Ukraina tänker inte utplacera USA-militär på sitt territorium



Ukraina skall inte ha några amerikanska militära baser på sitt territorium. Detta meddelade landets försvarsminister Stepan Poltorak i en intervju till tidningen ”Ukrainskie novosti”.
”Denna fråga har inte kommit upp. Ukrainas lag medger inte sådan möjligheter. Vi har tätt samarbete, som ger möjlighet att lära och dela erfarenheter”, - kommenterade Poltorak möjligheterna att USA skulle kunna etablera militära baser i Ukraina.

Ministern underströk, att landets väpnade styrkor skall övergå till NATO-standard. Men för det, enligt Stepan Poltorak, behöver Ukraina åtminstone tre år.
”Vad angår NATO-standard och övergång till den, så har vi stora förhoppningar på en Ukrainsk-Polsk-Litauisk brigad. 18 av våra officerare ingår i ledningen för denna brigad. Nästa år planerar vi genomföra praktiska övningar. Med gemensamma övningar i en sådan brigad kan vi snabbare övergå till NATO-standard”, - tillkännagav Ukrainas försvarsminister.
År 2014, sade Ukraina nej till alliansfri status, som tidigare införts av president Janukovitj. Regeringen sanktionerade ett införande om ändring i lagens artikel 11  ”Om principer i inrikes och utrikes politik” – frasen ”Ukraina står fast vid alliansfri status, utan deltagande i militär-politiska allianser” blev utbytt mot ”bland de viktigaste bestämmelserna i utrikespolitiken – Ukrainas medlemskap i NATO”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar