Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 23 maj 2016

23/5 Pentagon skall skapa ett alternativ till GPS, baserat på samband med ub-nätverk


Pentagons avdelning för framtida försvarsutveckling har initierat ett program för utveckling av ett alternativt system för lägesbestämning och tidskorrigering, vilket militären skall kunna använda, om satellitnavigering inte är nåbart.  Som reservsystem för positionering planerar man använda sambandsstationer med ubåtar.
Det nya programmet har fått benämningen STOIC. Inom ramarna för programmet planerar man utveckla några typer av arrangemang, som skall bestämma positionering medelst triangulering med hjälp av signaler från sambandsstationer med ubåtar. Dylika stationer, som sänder på myriameterbandets frekvenser (3-30 kiloHerz med våglängder från tio upp till 100 kilometer) används av US Navy.
Positionen för US Navys stationer är kända med stor noggrannhet. Tack vare möjligheten för mycket lågfrekventa superlånga vågor att tränga igenom soligt vatten ned till djup på 40 meter används de för överföring av synkroniserings-signaler och koordinerad information.
De framtida positioneringssystemens teknologi kommer att bestämmas av de data som fås från triangulering, och tröghetsnavigeringens informationssystem. Enligt bedömning av militärer, är noggrannheten sämre än att använda GPS, men avsevärt bättre än att använda tröghetsnavigering.
N+1 skriver, att den nya utrustningen planeras att i första hand användas på Flottans fartyg, på fordon och flygplan. Enligt preliminära bedömningar, påbörjas tester år 2018-2019. En prototyp skall demonstreras redan sommaren 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar