Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

onsdag 25 januari 2017

25/1 Övningsanläggning för fartygsbaserat flyg i Jejsk klar tidigast slutet 2017Träningsanläggningen i Jejsk, som är avsedd för utbildning av flygförare på hangarfartyg, blir klar tidigast i slutet av 2017.
Under byggnationen av anläggningen i Jejsk har det dykt upp en rad problem, inte minst finansiering. På grund av detta kan den tas i bruk först i slutet av år 2017, alltså ett år försenat, än planerat”, - sade en källa, som är insatt i situationen.

I april 2016 meddelade en källa inom militära myndigheten, att förseningen hotar utbildningen för det nya regementet för fartygsbaserat flyg, som är utrustat med jaktflygplan MiG-29KR/KUB. ”Idag kan de bara flyga på Krim, men där är utrustning utsliten, och innan anläggningen är klar i Jejsk går det inte att utbilda ett regemente helt och hållet”, - underströk källan.
Anläggningen kallas NITKA (ry. Nazemnyj Ispytatelnyj Trenirovotjnyj Kompleks Aviatsionnyj) och simulerar ett däck på ett hangarfartyg. Där kan flygförarna öva start- och landning på ett hangarfartygsliknande däck av specialstål och utrustad med trampolin och ”aero finish”.
I byn Saki på Krim fanns under Sovjettiden en NITKA, men efter 1993 övergick den till Ukraina. I december 2007 bestämde Rysslands regering, att en NITKA skulle byggas i Jejsk (Krasnodar oblast). Aktiv byggverksamhet startade år 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar