Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 18 februari 2014

18/2 ”Bojkij” duellerat med ”Warsjavjanka”-ubåt i Östersjön

Foto: Korvett ”Bojkij”. Text: ”Oruzjie Rossii”

Östersjömarinens (ÖMs) nyaste korvett ”Bojkij” övade i februari ubåtsjakt, vid ett övningsfält i Östersjön.

I ubåtsjaktövningen ingick sök, upptäckt och följning av en fingerad fiendes ubåt, och därefter – bekämpning av den med hjälp av ubåtsjaktvapensystem.

Om detta berättade presstjänsten vid Rysslands Västra milo till ”Oruzjie Rossii”.

Den fingerade fiendens roll som ubåt spelade en dieselelektrisk ubåt ur klassen ”Warsjavjanka” – en av de mest tystgående ubåtarna. Besättningen på ubåten hade fått i uppgift att under maximal tystnad i övningen ta sig så nära som möjligt till inloppet/kanalen till örlogshamnen i Baltijsk och inte bli upptäckt av korvetten och låta den bekämpa. 

Trots ubåtens akustiska tysthet lyckades korvetten framgångsrikt upptäcka och klassificera målet och fingerat slå ut det med sitt ubåtsjaktssystem, som finns ombord fartyget.

För besättningen på ”Bojkij” blev de genomförda övningarna en förberedelse inför de sammansatta stridsövningarna, i vilka ytfartygsstyrkor och marinflyg ur ÖM deltager.



Anm. ”Warsjavjanka” är mycket tysta ubåtar ur projekt 877, och kallas just därför, i väst, för ”Svarta hålet” [Tjórnaja dyrá].

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar