Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 6 juni 2016

6/6 BDK ”Jamal” till Medelhavet

BDK ”Jamal”

Söndagen 5 juni gick svartahavsmarinens stora landstigningsfartyg (BDK) ”Jamal” in i Medelhavet. Samma dag på kontrakurs, in i Svarta havet, gick östersjöflottans BDK ”Minsk”, meddelar turkiska portaler, som följer fartygsrörelser i Bosporen
För ”Jamal” var det fjärde resan till Medelhavet under år 2016. Enligt uppgifter från Bosphourus Naval News, återvänder BDK ”Minsk” från sin åttonde resa.


I maj 2016 passerade in i Medelhavet även BDK ”Saratov”, mellanstora tankern ”Iman” och torrlastaren ”Dvinitsa-50”, som ingår i Rysslands svartahavsmarin.
Landstigarna går traditionellt mellan Novorossijsk och Tartus för att stödja ryska flygvapnet i Syrien. I massmedia kallas de ”Syrienexpressen”. För transport av last köpte Ryssland under 2015 lastfartyg för transporterna, däribland är ”Dvinitsa-50”.
Hösten 2016 får Rysslands fasta fartygsgrupp i Medelhavet förstärkning i form av flygplanskryssaren ”Admiral Kuznetsov”, som för närvarande repareras vid 35:e reparationsvarvet i Murmansk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar