Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

lördag 14 juni 2014

Tyska MTU fortsätter leverera dieslar till ryska flottan

04 juni 2014
Tyska företaget MTU förnekar inte möjligheten  att fortsätta leverera huvudmaskiner till nya ryska stridsfartyg, detta med anledning av att EU skall införa sanktioner mot Ryssland.


Pressekreteraren vid företaget MTU säger att företaget följer export för Tyskland och EU.  Men något avbrott i leveranserna av dieselmotorer till Ryssland föreligger inte. Tidigare, i april 2014, skrev tysk press att leveranser av militär materiel till Ryssland skulle stoppas med anledning av situationen i Ukraina.
OAO ”Rosoboroneksport”, som är den enda statliga myndigheten i Ryssland för import och export av militära produkter bekräftar, att tyska företaget MTU fortsätter samarbetet med Rysslands försvar.


För närvarande installeras tyska MTU-dieslar i de små robotfartygen ur projekt 21631 (”Bujan-M”). De första två ur denna serie ”Grad Svijazjsk” och ”Uglitj” har tillförts Kaspiska flotillan, det tredje – ”Velikij Ustjug”, färdigbyggs vidZelenodolsk- varvet i Tatarstan. Totalt skall 12 fartyg ur detta projekt byggas.


Dessutom skall tyska MTU-dieslar installeras på de nya korvetterna ur projekt 20385, som byggs i Sankt Petersburg vid Norra varvet [Severnaja verf]. Om byte av huvudmaskin DDA 12000 tillverkade Kolomenskij zavod, som används i korvetter ur projekt 20380, till tyska MTU har generaldirektören för varvet Aleksandr Fomitjev meddelat.
Nu råder en viss tvekan om att byta ut huvudmaskinen i de nya korvetterna ur projekt 20385, pga de möjliga sanktionerna mot Ryssland. Även kontraktet med Frankrike om ”Mistral”-fartygen kan komma att rivas upp.


MTU Friedrichshafen GmbH är det största företaget inom Tognum-gruppen. Andra företag inom gruppen är bl.a. Detroit Diesel, LÓrange, MDE, CFC Sokutions. Dieslar från MTU används av flottan i Turkiet för Milgem-korvetterna. De används också av de australiska Anzac-fregatterna. I Ryssland finns dessa tyska dieslar på en rad gränsbevakningsfartyg tillhörande Rysslands federala säkerhetstjänst FSB, samt även civila last- och passargerarfartyg.
Källa: http://www.navy.ru/news/navy/?ELEMENT_ID=166632

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar