Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 18 december 2014

18/12 Lämnar Frankrike utan "Mistral"

 18 dec-14 Bilden: Skolfartyget ”Smolnyj” lämnar Saint-Nazaire.

De ryska sjömännen, som utbildat sig på fartyg av typen ”Mistral”, lämnade på torsdagen den franska hamnen Saint-Nazaire, utan att få med sig landstigningsfartyget.

Den franska tidningen Ouest France meddelar, att ryska fartyget ”Smolnyj” kastade loss kl 12 lokal tid och lämnade hamnen kl 1330 (15.30 moskvatid). Ombord fanns 400 ryska sjömän och 170 mans besättning.

Skolfartyget ”Smolnyj” anlände till Saint-Nazaire den 30 juni 2014. Hela tiden har hon fungerat som flytande kasern för de ryska sjömännen. Besättningar har utbildats för att kunna hantera fartyg av typen ”Mistral” och även gjort några utlöp ombord ”Vladivostok”.

Kontraktet om köp av två helikopterbärande, lednings och landstigningsfartyg av klass ”Mistral” slöts år 2011. I september meddelade franska myndigheter, att villkoren för leverans av fartygen till Ryssland inte hade skapats. I slutet av november sade president Francois Hollande, att leverans av det första fartyget stoppats med anledningen av situationen i Ukraina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar