Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 26 januari 2015

26/1 Skolflygplanet Jak-152 lyfter för första gången hösten 2015


Det lätta skolflygplanet Jak-152, skapat för Rysslands militär, bör för första gången lyfta kommande höst, säger till TASS chefen för testflygning vid konstruktörsbyrån Jakovlev, Rysslands Hjälte Roman Taskajev.
”Vi tror, att första flygningen med Jak-152 skall genomföras september-oktober detta år. Just nu jobbas för fullt vid flygfabriken i Irkutsk med tillverkning av delar till flygplanet. Vid konstruktörsbyrån i Ramenskoje arbetas för fullt med flygplanets ledningssystem, korrigering av algoritmer”, - berättade Taskajev.
”Efter de första flygningarna räknar vi med att ombasera flygplanet till Zjukovskij (vid Gromovs flygforskningsinstitut), där vi kommer att överlämna det till statliga tester. De skall genomföras redan år 2016”, - tillade han.
Konstruktörsbyrån ”OKB im. Jakovleva” vann anbudsrundan år 2014 att skapa Jak-152 för Rysslands försvar. Tillverkningen går under benämningen ”Flygvapnets lilla fågel” [ry. Ptitjka-VVS), Kostnaden för kontraktet uppgår till 300 miljoner rubler.
Man förväntar sig, att det nya flygplanet kolvmotor, med dieselmaskin. Utbildning på denna maskin går fortare för unga piloter och lättare att lära sig (storebror) den jetdrivna Jak-130, varefter de kan övergå till stridsflygplan. Tidigare har meddelats, att Jak-152 bör lyfta under 2015. Överlämning till flygvapnet är planerat till senast 25 november 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar