Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 23 juni 2015

23/6 Japanskt militärflyg flög nära Spratlyöarna

Orion-flygplan


Ett marint patrullflygplan, Orion,  ur Japans självförsvarsstyrkor har för första gången flugit i Sydkinesiska sjön nära Spratly-öarna (=Nansja), där Kina bygger konstgjorda bankar, inom ramarna för övningar med Filippinernas väpnade styrkor.

På tisdagen lyfte ett japanskt patrullflygplan från den filippinska ön Palawan och tillsammans med ett filippinskt militärflygplan genomförde det en rundflygning i havsområdet.

”Övningarna skall demonstrera för Kina, som förstärker den faktiska dominansen i Sydkinesiska sjön, Japans närvaro och samverkan med Filippinerna”, - skriver nyhetsbyrån Kyodo.

För deltagande i övningarna har 20 militärer från Japan och Filippinerna anlänt. Huvuddagen för övningarna är utsatt till onsdag, och de skall gå 80-180 km västerut från Palawan. På lördag återvänder Japans självförsvarsstyrkor till forsterlandet.

Huvudmålet med övningarna är – öva kontroll av havsområden från luften i områden kring den filippinska ön Palawan, samt även genomföra räddningsaktioner av fartyg och nödställda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar