Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

tisdag 23 juni 2015

23/6 Rysslands Flotta skall bygga nya landstigare ur projekt ”Zubr” och”Murena”

”MDKVP” [sv. Litet landsättningsfartyg på luftkudde] ”Zubr”

Rysslands Flotta vill förlänga serien med fartyg på luftkudde ur projekt 12322 ”Zubr” och 12061 ”Murena”. Utbyte av de ukrainska huvudmotorerna på dessa utgör inget hinder, säger generaldirektören för marina konstruktörsbyrån ”Almaz” Aleksandr Sjljachtenko till RIA Novosti.


Tidigare var fartyg ur dessa projekt utrustade med ukrainska gasturbinmotorer, men säger GD för ”Almaz”, tillverkningskapacitet för byggnation av nya fartyg finns, och arbetet påbörjas, så snart som det kommer en beställning från Flottan.

Tack vare svävares konstruktionsegenskaper kan de gå över mark, undvika diken, skyttegravar, gå genom träskmarker och landsätta i djupet på fienden. För dylika fartyg finns möjlighet för landsättningar längs 70% av jordens kuster.

Små landstigningsfartyg på luftkudde ur projekt 12322 ”Zubr” kan transportera tre tunga tanks med vikt upp till 150 ton eller 10 BTR (infaneritransportvagnar) och 140 marininfanterister.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar