Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 19 oktober 2015

19/10 I England har man visat obemannad båt

Катер-беспилотник BAE Systems


Företaget BAE Systems har, strax utanför brittiska marinbasen Portsmouth, visat en obemannad båt. Företaget säger, att den nya teknologin kommer inom de närmaste 10 åren att ändra karaktären på sjömilitära operationer.
Den nya utvecklingen medger att inga liv riskeras under farliga operationer, som spaning och övervakning, säger företaget.

Båten, är en modifierad ”ribb-båt”, som används av Royal Navy, och kan uppträda autonomt upp till 12 timmar.  Den kan programmeras, eller så kan den fjärrstyras. Hastigheten uppgår till 38 knop.
Den är utrustad med navigationsradar, infraröd kamera i 360 grader och laser-avståndsmätare.
Ledningssystemet på båten är utvecklat av brittiska företaget ASV.
I farmtiden är det tänkt att ledningssystemet skall integreras med informationssystemen på stridsfartyg. Då kan båten arbeta på avstånd upp till 40 km från sin bärare.
Dessa båtar kan placeras på fregatter ”Type 23” och jagare ”Type 45”, samt även på de hangarfartyg av typen ”Queen Elizabeth” som byggs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar