Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 16 november 2015

16/11 Kina slutit första exportkontraktet av jaktfpl JF-17

JF-17 ”Thunder” med pakistansk märkning

Kina meddelade vid den avslutade flygsalongen Dubai Airshow-2015 att de slutit ett första exportkontrakt om leverans av lätta jaktflygplanet JF-17 ”Tander”, som tillverkas av Kina och Pakistan tillsammans.
Detta meddelas på sajten DefenseTalk. För närvarande används flygplan av denna typen inom Pakistans flygvapen., skriver ”lenta.ru”.
Företrädare för företagen AVIC CATIC och Pakistan Aeronautical complex (PAC) Kamra har meddelat om planer att exportera 300 jaktflygplan av denna typ. Enligt tillverkarna, har maskinen visat sina färdigheter att slå ut luft- och markmål, och är en ekonomiskt fördelaktig lösning.

Vicemarskalk Arsjad Malik vid Pakistans flygvapen har meddelat, att Pakistan redan köpt 60 flygplan av typen JF-17 och i framtiden planerar ytterligare 40 maskiner av denna typ. Malik tillkännagav också, att snart skall JF-17 användas i strid. Vem den nye köparen av JF-17 blir, efter Pakistan, meddelas inte, men intresse för maskinen visar Algeriet, Argentina, Bangladesh, Burma, Egypten, Iran, Libanon, Malaysia, Marocko, Nigeria, Uruguay och Sri-Lanka.
Jaktflygplan JF-17 Thunder är resultatet av ett kinesiskt-pakistanskt samarbete. Flygplanet är framför allt ämnat för luftstrid, men kan även användas för bekämpning av markmål. Den ensitsiga allväders- och överljudskärran tillhör tredje generationens jaktflyg. Kärran är avsedd för leverans till flygvapen i utvecklingsländer i tredje världen, som inte har tillräckliga medel att köpa mer utvecklade och dyrare maskiner, men som vill ha nya flygplan.
Senare kommer kärrorna att få förbättrade system för samband, telekrig och nya styrda vapen.
Det är tänkt, att den nya förbättrade versionen av JF-17 möter efterfrågan på marknaden för att ersätta andra generationens jaktflygplan från kalla krigets dagar, såsom, sovjetiska MiG-21, amerikanska F-5 och franska ”Mirage” III och ”Mirage” 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar