Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

torsdag 19 november 2015

19/11 Kina första utländska köpare av Su-35


Ryssland och folkrepubliken Kina har skrivit under kontrakt om leverans av jaktflygplan
Kina skall inhandla 24 jaktflygplan Su-35 från Ryssland. Köpesumman uppgår till 2 miljarder dollar, meddelar tidningen ”Kommersant”. Enligt tidningens källa, blev Kina första utländska beställare av Su-35, och det är utan konkurrens historiens största kontrakt av stridsflyg. Idag finns dessa jaktflygplan endast i Ryssland. Kina och Ryssland har diskuterat kontraktet under tre år. Kina blev intresserad av Su-35 redan år 2008, och år 2012 underskrevs en preliminär överenskommelse om leverans. 
För flygfabriken i Komsomolsk-na-Amure är 24 maskiner en bra hjälp. Det är osäkert om licenssammansättning skall finnas med i avtalet. Fabriken skall bara i år leverera 48 maskiner till ryska flygvapnet och troligtvis kommer ytterligare 48 att beställas för nästa år.
Intresse för Su-35 finns även i land som Kuwait, Förenade Arabemiraten. Det finns även uppgifter om att Indonesien skall köpa en ”eskadrilj” Su-35, och det är 12 flygplan, men det kan komma att bli två kontrakt om 6 flygplan vardera. Det skulle då kunna bli en affär om 1 miljarder dollar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar