Denna blogg baseras på intresset för läget i Östersjöregionen. Bloggen skall inte ses som påverkan av läsarna och ni väljer själva om ni vill ta del av det som publiceras.

måndag 14 december 2015

14/12 ”Rus”, ombord ”Jantar”, testats på mer än 6000 meters djup iAtlanten

Autonoma djupdykarfarkosten ur projekt 16810 ”Rus´”

I Atlanten på drygt 6000 meters djup har man framgångsrikt testat den autonoma dykfarkosten ”Rus”, som är byggd på beställning från Rysslands försvarsministerium.
Chefen för djupvattensforskning vid Rysslands försvarsministerium Rysslands Hjälte viceamiral Aleksej Burilitjev berättade också att ”Rus” sjösattes från oceanografiska forskningsfartyget ”Jantar”. Besättningen ombord ”Rus” bestod av ordförande för Statliga kommissionen chefs-hydronaut och forskare Jurij Kurganov, samt chefshydronauterna och forskarna kommendör Dmitrij Bojev och Michail Kuzmitjev, vilka dök med farkosten ned till ett djup av 6180 meter.
Viceamiral Aleksej Burlitjev tillade, att ”autonoma djupdykarfarkosten [ry. AGA] ”Rus” är en utveckling från maskinbyggnadsbyrån ”Malachit” i Sankt Petersburg. Skrovet är byggt av en stark titanlegering, speciellt framtaget vid Centrala vetenskapliga forskningsinstitutet för konstruktionsmaterial ”Prometej”.
Burilitjev sade också, att ”tidigare, 14 maj 2011, med samma besättning i centrala delarna av Atlanten genomfördes statliga tester med AGA ”Konsul” ned till ett djup av 6270 meter”.
Projekt 16810 ”Rus´” är bygg vid OAO ”Admiraltejskie verfi” på beställning från Rysslands försvarsministerium och är avsedd för tekniskt, räddnings- och forskningsarbete ned till 6000 meters djup med hjälp av manipulatorutrustning, samt även för foto och filmning, genomförande av geologiska arbeten på oceanerna och uv-arkeologi.
Huvuddata för farkosten ”Rus´”: 
arbetsdjup-6000 meter, 
hastighet-3 knop, 
besättning - 2-3 man, 
längd-8 m, 
bredd-3,9 m, 
höjd-3,85 m, 
vikt- 25 ton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar